IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 5% от българите ползват онлайн банкиране

За сравнение, в Европейския съюз средният дял е над 50%

18:38 | 15.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Едва 5% от българите са ползвали интернет банкиране през 2017 г., сочат нови данни на европейската статистическа агенция Евростат.

С това България се нарежда на последно място в класацията, която оценява какъв дял от страните в Европа използват онлайн банкиране. Дори по-тревожна тенденция обаче е, че реално за последните 10 години процентът остава почти без промяна.

През 2007 г. едва 2% от българите са използвали банкиране онлайн, за да плащат сметки или пък да управляват сметките си. Ръстът наистина е двоен, но при толкова нисък дял това остава незабележимо.

За сравнение, в Гърция, която през 2007 г. е предпоследна в класацията (на последно място отново е била България) с едва 4%, през 2017 г. процентът на потребителите, ползващи интернет банкиране, е скочил пет пъти до 25%.

В Хърватска, където преди десетилетие делът е бил едва 9%, днес той е скочил до една трета от гражданите, макар че през 2016 г. е бил дори 38%.

На общоевропейско ниво около половината (51%) европейци използват онлайн банкиране. Делът се увеличава постоянно и се е удвоил спрямо 2007 г., когато е бил 25%.

Интернет банкирането е особено популярно сред европейците на възраст между 25 и 34 години, където 68% ползват услугата.

Използването на онлайн банкирането обикновено се увеличава в съответствие с нивото на образование на потребителите. Макар че само 24% от по-ниско образованите използват интернет банкиране, 77% от завършилите висше образование ползват подобна услуга.

Сред страните членки на ЕС най-много онлайн банкиране се ползва в Дания (90% от лицата от 16 до 74 години) и Холандия (89%), следвани от другите скандинавски страни – Финландия (87%) и Швеция (86%).

От другата страна на класацията преди нас е Румъния с едва 7%. По-малко от 30% от хората на възраст между 16 и 74 години използват онлайн банкиране и в Гърция (25%) и Кипър (28%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Страхът от измамници прави кеша незаменим! Хората не смеят да оставят вече никаква наличност по дебитни карти след ежедневните новини за поредния взривен банкомат! А безумните такси за "банково обслужване" при нулеви лихви по сметки правят кеша наистина безалтернативен!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Aloha
преди 6 години
В последните няколко години все съм бил с впечатление (явно погрешно), че и при нас делът на ползващите ел.банкиране не е малък, предвид броя мои познати които го използават. А и друго се набива на очи, че именно в северните и в по-развитите икономики на Европа този канал е за предпочитане от хората...то затова и там кеш рядко се използва, а у нас се опитваха един вид насила да го ограничат до драстични размери. По-добре да насочат усилията си към неслучващото се "н"-та година електронно правителство и у нас. Така с подобряване на общата среда хората сами ще предпочетат този канал на операции с парите си, на правителството няма да му се налага да се пъне с мерки и борба против кеш-а, а и като цяло корупцията ще се понамали вероятно, а и излишната администрация ще се влее в други по-полезни икономически дейности...ех мечти, мечти... :( иначе банките сами и насила няма да се справят с тази задача, макар че и у нас вече има такива единични опити от някой банки за смяна на модела на работа с клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още