IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е готова с решение за делото за монопол на „Газпром“

Брюксел няма да наложи глоба на руския газов гигант, смятат източници на Ройтерс

13:56 | 15.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В рамките на броени дни Европейската комисия (ЕК) ще публикува своето решение по делото за злоупотреба с пазарно положение в Централна и Източна Европа срещу „Газпром“, съобщава EurActiv, позовавайки се на свои източници. Сочената дата е 24 май, но на този етап в Брюксел не коментират информацията.

Според изданието ЕК има миролюбив подход по отношение на наказанията срещу „Газпром“. Подобна е информацията и на Ройтерс – агенцията вече публикува прогноза на свои източници, че „Газпром“ няма да бъде финансово санкциониран. По закон при подобни нарушения глобата може да достигне до 10% от оборота на компанията.

Делото срещу газовата компания започна още през 2015 година. Тя е обвинена за възпрепятстване на конкуренцията и отварянето на пазара, както и за определяне на високи цени за няколко държави в Централна и Източна Европа, сред които и България. В хода на делото от „Газпром“ представиха предложение за промяна, а засегнатите държави написаха становища дали приемат тези идеи.

Сред тях са например обвързване на цената на природния газ с цените на големите европейски хъбове във Франция, Германия и Италия.

Според публикации в медиите отпреди година единствено България не е поискала финансови санкции срещу „Газпром“ в своето становище.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обясни преди време, че ЕК може да приеме предложението на „Газпром“ и да не наложи глоби сега, но ако компанията не изпълни обещанията си, финансовата санкция няма да бъде избегната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още