Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК отново снижи пронозите си за икономиката на България

В последните си икономически прогнози обаче от Брюксел рязко повишават очакванията си за инфлацията в България

ЕК отново снижи пронозите си за икономиката на България

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) леко снижи прогнозата си за икономиката на България през тази година, но я остави без промяна за следващата. Комисията очаква икономическият растеж да бъде от 3,5% през 2018 г. и да се ускори до 3,7% през 2019 г., като за сравнение в пролетната икономическа прогноза очакванията бяха за увеличение от 3,8% през тази година.

За 2020 г. очакванията на ЕК са за растеж от 3,6%, което сочи леко забавяне на темпа.

Според есенните прогнози на Комисията основният двигател на растежа през тази година ще остане силното местно търсене.

През 2019 г. публичното потребление ще се ускори заради допълнителното увеличение на заплатите в публичния сектор и потреблението. Силното доверие на потребителите и ръстът на реалните разполагаеми доходи ще продължат да подкрепят частното потребление, макар че според Комисията това няма да е толкова силно, колкото през 2018 г.

Инвестициите ще допринесат още за ръста на икономиката, тъй като ще има нови проекти, кофинансирани от ЕС, които ще бъдат в начален етап или в процес на развитие.

Приносът на външния сектор върху растежа се очаква да бъде отрицателен през 2019 и 2020 г., прогнозите са износът да се възстанови, а ръстът на вноса леко да се забави. Очаква се положителната разлика между реалния и потенциалния БВП да се разшири.

Брюксел посочва, че инфлацията ще се ускори още през останалата част от годината и ще достигне средна стойност от 2,6% през 2018 г. Това е рязко повишение на прогнозата спрямо предишния доклад, в който се очакваше, че инфлацията ще е 1,8% през тази година.

Според ЕК причината за това е ръстът на енергийните цени, който се пренася към цените на услугите. В същото време силното местно търсене и увеличението на необработените цени на храните заради по-слабата лятна реколта засилват инфлационния натиск.

Що се отнася до следващите две години, от Брюксел очакват инфлацията да се забави до 2,0% през 2019 г. и до 1,8% през 2020 г. в резултат на базови ефекти и въпреки подкрепата от силното търсене и силния ръст на заплатите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
9
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Основното предизвикателство на Европейския съюз е да въведе противодействие срещу щетите от вредните намеси на политико - олигархичната мафия в България.

Първи: Без защита срещу щети от вредните намеси на ГЕРБ, Европейският съюз е с нови щети.

Второ: Със защита срещу щети от вредните намеси на ГЕРБ е прекратен водещият причинител за сегашните страдания на българският народ.
16
 
0
 
1
преди 4 месеца
Основното предизвикателство на Европейския съюз е да въведе противодействие срещу щетите от вредните намеси на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Вариантите са:
Първи: Без защита срещу щети от вредните намеси на ЕЦБ, Европейският съюз е с нови щети.
Втори: Със защита срещу щети от вредните намеси на ЕЦБ е прекратен водещият причинител за сегашните страдания на Европейския съюз.

Още от Европа
Си Дзинпин пристигна в Рим, за да присъедини Италия към „Един пояс, един път“