IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага преходният период след Brexit да приключи до 2020 г.

Ако този срок бъде одобрен, Великобритания ще разполага с 21 месеца след официалното си излизане от ЕС през март 2019 г.

15:18 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние по време на днешната си пресконференция. <em>Снимка Ройтерс</em></p>

Мишел Барние по време на днешната си пресконференция. Снимка Ройтерс

Преходният период след излизането на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде ясно определен във времето и не трябва да продължава след 31 декември 2020 г. Това се казва в съобщение от Европейската комисия, в което се очертават насоките на съюза за предстоящата втора фаза на преговорите между Лондон и Брюксел.

Този срок съвпада с края на настоящия седемгодишен бюджетен период на ЕС през 2020 г. Така Островът ще има на разположение най-много 21 месеца след официалното си напускане на общността през март 2019 г.

Условията на ЕС за бъдещия преходен период включват още и настояването Великобритания да продължи да спазва правилата и разпоредбите на общността наравно с останалите ѝ членки. Паралелно с това страната трябва да спазва върховенството на Европейския съд, както и това на всички вече съществуващи европейски регулаторни, бюджетни, съдебни и други инструменти и структури, се казва още в текста на ЕК.

За сметка на това Лондон ще има правото да продължи да бъде част от единния пазар и митническия съюз до края на преходния период. 

„Великобритания ще запази всички свои привилегии, но също така и задължения спрямо единния пазар, митническия съюз и общите политики по време на преходния период“, заяви по време на пресконференция главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, цитиран от Ройтерс. Той също така отново повтори, че е доволен от вече постигнатите договорености по време на първия етап от преговорите, но допълни, че все още остава много работа за вършене.

„Не се намираме в края на пътя, а на един много важен етап към уредено излизане“ от ЕС, посочи още той.

Барние също така отхвърли възможността Лондон да получи привилегии по отношение на бъдеща сделка за свободна търговия. „Припомням ви, че не съм запознат с каквато и да е било сделка за свободна търговия между ЕС и трета страна, която да е получила привилегирован достъп до финансови услуги“, посочи той.

Препоръките на Брюксел също така настояват заключенията от първия етап на преговорите, който беше за условията на излизането от ЕС, да бъдат приложени в законодателството на Великобритания. От ЕС посочват също, че въпреки края на първата фаза все още има работа по някои въпроси, включително и тези, които все още не са били обсъждани.

На 15 декември лидерите на ЕС потвърдиха, че е постигнат необходимият прогрес по трите основни теми на първия етап от преговорите – за правата на европейските граждани, ирландската граница и финансовите задължения на Лондон към ЕС. Това даде зелена светлина за към дългоочакваната от Великобритания втора фаза, която урежда двустранните отношения между страната и общността след влизането в сила на Brexit.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още