IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Energean планира IPO, за да финансира проучванията за газ край Израел

Гръцката компания си спечели правото да търси газ в два блока и сега трябва да намери 1,5 млрд. долара, за да реализира плановете си

15:05 | 30.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката Energean планира да излезе на борсата, за да набере капитал, необходим за проучванията за природен газ в крайбрежните води на Израел, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

В началото на месеца компанията спечели правото да проучи няколко блока в зоната на Израел.

Според Ройтерс Energean обмисля да излезе на Лондонската фондова борса, за да набере нужните 1,5 млрд. долара, за реализация на проекта.

"Обмисляме всякакви врианти за набиране на финансирането", коментира говорител на компанията, като нито отрича, нито потвърждава новината за публичното предлагане.

Източници от банковите среди обаче разказват пред Ройтерс, че дори вече има избрани консултанти за предстоящо IPO - това са инвестиционните банки Morgan Stanley и Citigroup. Информацията обаче не е потвърдена от самите банки.

Ройтерс отбеляза, че излизането на енергийни компании на Лондонската фондова борса са спорадични и обикновено за малки суми в последните три години. Спадът на цената на петрола направи сектора непривлекателен за инвеститорите.

През 2017 година обаче има раздвижване и вероятно тенденцията ще продължи и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още