IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП не е склонен да дава достъп до единния пазар за страни извън Евросъюза

Институцията по-късно днес ще представи своето виждане за преговорите за Brexit

13:03 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) не иска да даде достъп до европейския пазар за страни извън ЕС, става ясно от проект на резолюция на европейските депутати, пише европейското издание Politico. Готвеният документ ще представи визията на институцията по повод Brexit.

В 13 страници резолюцията, подготвена от екипа на Ги Верхофстад, който е главният преговарящ от името на ЕП по темата Brexit, се препоръчва "асоциирано споразумение" между ЕС и Великобритания. Документът посочва, че ЕС има "общи правила, институции и надзор, както и изпълнителни и съдебни механизми".

Според визията на европейските депутати страните извън общността не би трябвало да се радват на същите ползи, или да имат достъп до пазара", както европейските членове.

В същото време британският премиер Тереза Мей вече направи заявка за търговско споразумение, включващо финансовите услуги, позволяващо на Лондон да остане близко свързан с ЕС макар и само в някои области на свободния пазар.

В резолюцията е записано още, че въпросите, свързани с данъчното облагане, трябва да бъдат интегрирани във всяко допълнително споразумение между Великобритания и ЕС, за да се осигури максимално ниво на сътрудничество между общността и Обединеното кралство и неговите зависими територии в областта на корпоративното данъчно облагане.

Приоритет за парламента е и да бъдат защитени европейските стандарти и да има равнопоставеност. При защитата на равнопоставеността ще означава спазването на европейските правила в областта на конкуренцията и държавната помощ.

Politico припомня, че ЕП няма да има роля в процеса по преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Институцията обаче ще трябва да одобри постигнатото споразумение.

Очаква се резолюцията на Европейския парламент да бъде представена по-късно днес. Днес и Съветът на ЕС ще представи своите насоки в преговорите за бъдещите отношения на блока с Великобритания.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още