IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отново прави чистка в централната банка

Решението изпрати лирата до рекордно ниска цена, която впоследствие леко се възстанови

10:14 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от отстранените членове на комисията по парична политика Абдула Яваш. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Един от отстранените членове на комисията по парична политика Абдула Яваш. Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган е уволнил трима членове на комисията за определяне на лихвените проценти на централната банка със среднощен указ, съобщава Bloomberg.

Решението изпрати лирата до рекордно ниска цена от 9,1883 лири за долар. Минути след 9:30 ч. валутата се съвзема леко до 9,1720 лири за долар.

Заместник-управителите Семих Тумен и Угур Намик Кючук са били отстранени от постовете си, както и членът на Комисията за парична политика Абдула Яваш, става ясно от указа. На техните места са издигнати Таха Чакмак като заместник-управител и Юсуф Туна като член на комисията.

Промените са факт след среща в сряда между Ердоган и гуверньора Шахап Кавджъоглу, посочват запознати. Според източници Кючюк е бил единственият член на комисията, който е гласувал срещу намаляването на лихвите миналия месец. Яваш пък не е гласувал, защото е бил заразен с коронавирус в САЩ, където живее.

С последните промени Ердоган се отървава от членове на ръководството на централната банка, които не са съгласни с неговите искания за намаляване на лихвените проценти, отбелязват запознати.

Кавджъоглу бе назначен начело на институцията през март, заменяйки предшественика си Наджи Агбал, който защитаваше политика на по-високи лихвени проценти. Миналата седмица от офиса на Ердоган отхвърлиха твърдения в медиите, че президентът обмисля дали да не смени отново гуверньора.

Ердоган е известен с нетрадиционната си теория за паричната политика, според която намаляването на лихвените проценти ще доведе и до забавяне на инфлацията. Ускорението на цените е с 19,6% през септември, когато Кавджъоглу намали основната лихва със 100 базисни пункта до 18%.

Срещата на Ердоган и Кавджъоглу се е случила, след като в сряда лирата достигна рекордно дъно, като поевтиняването спрямо долара достигна 5% от изненадващото понижение на лихвите на 23 септември досега.

От президентската институция публикуваха в профила си в Twitter снимка на двамата мъже след срещата им, която от офиса на Ердоган описаха като „положителна“. Двамата са обсъдили икономическата ситуация в страната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още