IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви санкции срещу Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

Съюзът опитва да играе ролята на балансьор между Анкара и страните членки Гърция и Кипър

21:35 | 28.08.20 г.
<p>
	Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз засили заплахите за нови санкции срещу Турция заради проучванията й за енергийни находища в Източното Средиземноморие в опит да отговори на исканията на Гърция и Кипър, предава Bloomberg.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ще започне да съставя списък с възможни наказания, които ще бъдат насочени към отделни лица, но може да бъдат разширени с включването на активи, кораби и ограничаване на достъпа на Турция до европейски пристанища и доставки. Подобни мерки може да бъдат обсъдени на среща на лидерите на блока идния месец, ако няма дипломатически напредък. Турция Турция

„Турция трябва да се въздържа от едностранни действия. Има нарастващо притеснение от поведението на Турция“, заяви Борел пред репортери в Берлин след среща на външните министри на страните членки на ЕС.

Съюзът опитва да играе ролята на балансьор по отношение на Турция, като се стреми да защити суверенитета на страните членки Гърция и Кипър и в същото време да осъществи надеждите, че дипломатически инициативи може да смекчат напрежението със стратегически важния партньор. Турция играе ключова роля в ограничаването на риска от нов приток на бежанци от Близкия изток към страни членки на ЕС.

В символичен акт през февруари блокът замрази активи и наложи забрана за пътуване на двама служители на Turkish Petroleum Corp. в отговор на сондажите на Турция край бреговете на Кипър.

„Трябва да постигнем тънък баланс между запазването на истинско пространство за диалог и в същото време да покажем колективна сила в защита на общите ни интереси. Искаме да дадем сериозен шанс за диалог“, заяви Борел.

Морски спор

В надпреварата за ресурси Гърция казва, че островите трябва да бъдат вземани предвид при определянето на континенталния шелф на страната в съответствие с Конвенцията на ООН за морското право, която Турция не е подписала. Анкара твърди, че континенталният шелф на страната трябва да бъде измерван от континенталната част.

Газовите находища край бреговете на Кипър са особено спорен въпрос. Кипър е член на ЕС и официално има суверенитет върху целия остров.

Но островът на практика е разделен, откакто турската армия завзе северната част през 1974 г. след държавен преврат, при който военната хунта в Атина се стремеше да обедини Кипър с Гърция. Самообявилата Севернокипърска турска република, призната само от Анкара, претендира за всички енергийни ресурси, открити край бреговете й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още