IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Норвегия са въвели временен арбитражен режим при търговски спорове

Мярката е временна и се прилага в извънредни ситуации, ако арбитражният механизъм на СТО спре да действа

20:09 | 21.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и Норвегия са уведомили днес Световната търговска организация (СТО) за въвеждането на временен арбитражен апелативен режим, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

По този начин ЕС и Норвегия осигуряват ефективно и обвързващо разрешаване на евентуални търговски спорове в случай, че съществуващият апелативен орган на СТО спре да действа.

ЕК посочва в съобщението си, че основен приоритет на Брюксел остава гарантирането на ефективното функциониране на съществуващия апелативен орган на СТО.

Временната уговорка се прилага като мярка за действие в извънредни ситуации предвид дългогодишното блокиране в назначенията на членовете на Апелативния орган на СТО, посочват още от Комисията. ЕС и другите страни от СТО направиха официални предложения и сега обсъждат начини за разрешаване на ситуацията.

Всички членове на СТО могат да приложат такова временно решение. Днешното споразумение с Норвегия за разрешаването на търговски спорове е второто на ЕС. Първото е с Канада, което беше сключено на 25 юли 2019 г. като част от търговското споразумение между Брюксел и Отава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още