IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отчита множество дълбоки различия с Лондон по преговорите за Brexit

Според публикуваната европейска чернова ЕС предлага „обща регулаторна зона“ в Ирландия, като островът остане в митническия съюз и единния пазар

16:03 | 28.02.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние по време на представянето на черновата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Барние по време на представянето на черновата. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) предлага създаването на „обща регулаторна зона“ на територията на целия ирландски остров като вариант в случай, че не може да бъде намерено решение за статута на границата след Brexit. Това става ясно от представената днес чернова на споразумението между Великобритания и ЕС, цитирана от британския вестник Guardian.

По думите на главния преговарящ от страна на съюза Мишел Барние това е крайна опция и се призовава Лондон да предложи алтернативи.

По думите му в текста на черновата няма изненади, като тя представлява обличане в думи на вече постигнатите договорености между страните.

Според предложението на Европейската комисия (ЕК) Северна Ирландия на практика ще остане в единния пазар и митническия съюз, като ще бъдат въведени митнически проверки на стоките, идващи на нейна територия от другата част на Острова. 

„Общата регулаторна зона ще съставлява територия без вътрешни граници, в която свободното движение на стоки е гарантирано, а сътрудничеството между Севера и Юга ще е защитено“, се казва в текста на ЕС.

По-рано беше съобщено, че от „Даунинг стрийт“ са заявили, че премиерът няма да подписва нищо, което „заплашва конституционната цялост на Великобритания“ на фона на твърдения, че ЕС се опитва да присъедини към себе си Северна Ирландия.

В изказване пред парламента Мей заяви, цитирана от Bloomberg, че „нито един британски премиер не може да се съгласи“ с черновата, допълвайки, че ще заяви това „кристално ясно“ пред ЕС.

Според нея текстът ще „подкопае британския общ пазар и ще заплаши конституционната цялост на Великобритания, създавайки митници и регулаторна граница“.

Според Република Ирландия и Брюксел обаче планът не е намеса във вътрешнополитическите дела на Великобритания, а представлява спазване на вече съществуващото споразумение с Лондон, договорено през декември. В рамките му бяха представени три предложения за избягване на твърда граница между републиката и региона. Но въпреки това основният фокус бе поставен върху привеждането в действие на последния и най-противоречив вариант, а именно този за оставането на Северна Ирландия под европейско законодателство.

Въпреки че по думите на Барние в черновата няма нищо ново, тя поставя преговорите между Брюксел и Лондон в опасно положение, посочва още Guardian. По-рано от Брюксел настояха, че ще започнат преговори за търговско споразумение, ако бъдат спазени всички ангажименти, поети по време на първата фаза на разговорите, и им бъде дадена законова тежест колкото се може по-скоро.

Текстът също така предвижда Европейският съд да бъде арбитър на споровете във връзка с договора за напускан на общността – искане, което според някои британски депутати ще превърне страната в европейски „васал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
С нетърпение очаквам оня щастлив момент, когато ще се сбъдне съкровеното желание на всички поданици на Нейно Величество а именно: да вървят на м*а*й*н*а*т*а си! И нека работния език в ЕС е европейски а не островния диалект на дезертьорите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
незнам дали е по добрия избор въпреки че изглежда така, да не стане след 6-7 години така че Шотландия да им завиди, за Ирландците може, за нас НЕ :):) че и те да поискат пак в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Тук вече лордовете ги заболя, защото пред тях има два лоши избора. Първия, Сев. Ирландия ще е под европейска юрисдикция, както са го написали в статията. И митница между тях и острова. Забележете, това е по-добрия им избор :D Лошия, сценарии две - хард брексит. Тогава в цяла ВБ ще почнат проблемите, в Сев. Ирландия ще са най-силни последиците от твърдия изход от ЕС. Следователно фирми и хора ще се преместят в реп. Ирландия, понеже е по-добре да продължиш да работиш по познатите правила с 500 млн човека пазар, отколкото по нови, неизвестни правила с... 70 млн човека пазар :D А познайте при твърд Брексит и този сценарии дали няма да има вот за отделяне от ГБ на Сев.Ирландия и какъв ще е резултата от него :D И може би последващ такъв на Шотландия :D Тъй че при hard Brexit, е по-вероятно да се разцепи Великобритания, а не ЕС :D Oh, the irony...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още