Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС прави нова стъпка към дълго чакания съюз на капиталовите пазари

По-късно в четвъртък се очакват официални законодателни предложения от Брюксел

ЕС прави нова стъпка към дълго чакания съюз на капиталовите пазари

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз ще направи нова стъпка в четвъртък към създаването на трансгранична финансова система с четири нови законодателни предложения – шест години след първото обявяване на идеята и година след нейното последно съживяване, предава Bloomberg.

Европейската комисия се надява съюзът на капиталовите пазари да премахне бариерите между 27-те страни членки, за да може за компаниите да е значително по-лесно да набират средства в самия блок.

След години на бавен напредък финансовите компании призоваха Брюксел да се задейства по-бързо, помагайки на ударения от коронавируса бизнес, докато се конкурира с наложени пазари като Лондон.

Според проектодокументи, видени от Bloomberg, предложенията от четвъртък ще включват:

- промяна на регулациите за пазари и финансови инструменти (MiFID), която ще помогне за създаването на клъстери с данни от няколко борси. Целта на дългоочаквания проект е да позволява по-добро наблюдение на пазарните условия в блока;

- преразглеждане на Директивата за мениджърите на фондове за алтернативни инвестиции (AIFMD) за добавяне на повече защити за инвеститорите;

- реформа, която да позволява по-задълбочен поглед върху финансовите детайли на европейските компании и инвестиционни продукти през една точка за достъп;

- промени в условията за създаване на дългосрочни инвестиционни фондове, улеснявайки най-вече инвеститорите на дребно.

Инициативите трябва да бъдат договорени и приети от всички страни членки на ЕС, както и от Европейския парламент. Предложенията надграждат представените миналата година планове в рамките на предложен пакет от реформи за стимулиране на икономиката след пандемията.

ЕК също така планира да облекчи някои от правилата си за листване на европейските борси, което ще бъде формулирано в рамките на законодателна инициатива, планирана за втората половина на 2022 г. Догодина се очаква да започне работа и по дългоочакваното хармонизиране на правилата за корпоративна несъстоятелност, въпреки че тя ще зависи от напредъка на преговорите със страните членки и Европейския парламент.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Зимата намалява ограничените резерви от газ на Европа