IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предвижда оставането на Северна Ирландия в единния пазар

Целта на съюза е по този начин да се предотврати въвеждането на т. нар. твърда граница

10:36 | 09.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Черновата на Европейския съюз за споразумението за Brexit с Великобритания ще предвижда практическото оставане на Северна Ирландия в единния пазар и митническия съюз. Целта е по този начин да бъде избегнато въвеждането на т. нар. твърда граница с Република Ирландия.

Това съобщава британският вестни Guardian, позовавайки се на информация, която са получили британските преговарящи в Брюксел.

Според изданието категоричният тон на черновата по всяка вероятност ще предизвика спорове, каквито участниците в преговорите се надяваха да избегнат. Въпреки това Guardian допълва, че от Брюксел очакват Великобритания да подпише предложението, което предвижда Северна Ирландия да запази европейското законодателство и след 21-месечния преходен период.

То се очаква да предизвика кавги както вътре в управляващата Консервативна партия, така и между правителството и Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия, чиито десетима депутати дадоха подкрепата си за премиера Тереза Мей, осигурявайки й мнозинство в Камарата на общините.

Новината за предложението за Северна Ирландия идва, след като през последната седмица властите във Великобритания обсъждат своите предложения за отношения с ЕС след развода. В сряда кабинетът имаше заседание по въпроса с ирландската граница, но на него не можа да бъде взето удовлетворително решение.

Именно въпросът с регулирането на границата между Северна Ирландия, която е част от състава на Обединеното кралство, и съседната Република Ирландия е една от основните теми, по които Брюксел и Лондон все още не могат да намерят общ език. Властите и от двете страни се притесняват, че при евентуалното въвеждане на твърда граница – такава, която е по-строго регулирана, а преминаването й е усложнено, може да предизвика недоволство и дори нови размирици в региона.

Тази седмица началникът на полицейската служба в Северна Ирландия предупреди, че всяка една нова гранична инфраструктура, колкото и незначителна да е тя, би се превърнала в обект на атаки.

По-рано от британското правителство посочиха, че в случай на липса на споразумение Великобритания ще „поддържа съответствие с тези разпоредби на международния пазар и митническия съюз, които – сега или в бъдеще, подкрепят сътрудничеството между Севера и Юга, икономиката на целия остров и Белфасткото споразумение от 1998 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още