IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EurActiv: ЕС планира мащабна ваксинационна кампания в Източна Европа

Подходът ще бъде или "австрийският начин" с налагане на задължителна ваксинация и глоби, или подобен на италианския подход със супер Covid паспорт

11:28 | 14.12.21 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ваксинационен пункт в малко българско село. <em>Снимка: EPA/VASSIL DONEV</em></p>

Ваксинационен пункт в малко българско село. Снимка: EPA/VASSIL DONEV

В тясна координация с правителствата в Източна и Югоизточна Европа Европейската комисия подготвя в момента мащабни кампании за повишаване на осведомеността за необходимостта от ваксиниране, пише EurActiv, позовавайки се на собствени източници.

Освен това се очаква през тази седмица да бъдат одобрени още лекарства за борба с COVID-19 на фона на ново напрежение след решението, че дори ваксинираните журналисти ще се нуждаят от отрицателен PCR тест, за да участват в заседанието на Съвета на ЕС по-късно тази седмица. 

Източник от ЕС пояснява пред медията, че ЕК подготвя информационна кампания под формата на видеоклипове, за да подчертае необходимостта от ваксинация. Тя ще бъде адаптирана към нуждите и особеностите на Източна Европа.

Източникът казва, че проектът все още е в начален етап, но Брюксел подчертава значението му, като се има предвид, че разликата във ваксинацията между Източна и Западна Европа остава значителна.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) делът на ваксинираните в източните и югоизточните държави членки на ЕС остава доста под средния за ЕС, където 66,9% от общото население е ваксинирано.

„Не можем да продължаваме по този начин. Ако Източна Европа не ускори темпото, никога няма да сложим край на пандемията“, казва източникът.

Данните са особено разочароващи в държави като България и Румъния, където са ваксинирани едва 26,9% и 39% от общото население.

Както става ясно от проектозаключението от срещата на върха в края на седмицата, лидерите на ЕС внимават с формулировките по отношение на дискусията за задължителната ваксинация.

През миналата седмица заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас заяви пред EurActiv, че срещата на върха ще бъде „възможност“ за лидерите да обсъдят този въпрос.

„Европейският съвет изтъква отново жизненоважното значение на ваксинацията в борбата срещу пандемията. Разгръщането на ваксинацията за всички и подаването на подсилващи дози са от решаващо значение. Във връзка с това преодоляването на колебанията относно ваксините, включително чрез справяне с дезинформацията, остава от ключово значение", се казва в проектозаключението.

Източникът от ЕС заяви, че подходът ще бъде или „австрийският начин" с налагане на задължителна ваксинация и глоби, или подобен на италианския начин със „Super COVID Pass", който прави ежедневието на неваксинираните трудно.

Според заключенията Съветът на ЕС призовава също така за бързото прилагане на преразгледаните препоръки на Съвета относно пътуванията в рамките на ЕС, включително валидността на сертификатите за ваксинация.

За да бъде COVID сертификатът валиден за пътуване, третата доза трябва да бъде поставена в рамките на девет месеца от последната доза. Мярката ще се прилага от февруари 2022 г.

И макар че се очаква лидерите на ЕС да засегнат въпроса за задължителното ваксиниране, решението на медийните служби на Съвета на ЕС да не приемат COVID сертификата за журналисти, участващи в срещата на върха на ЕС на 16-17 декември, предизвика гняв.

В навечерието на двете срещи на високо равнище в Брюксел - срещата на лидерите на блока в четвъртък (16 декември), както и срещата на върха с техните колеги от източните съседи ден по-рано - пресслужбата на Съвета на ЕС съобщи на всички акредитирани представители на медиите, че трябва да отговарят на едно от следните условия:

„Да имат отрицателен PCR тест, направен възможно най-близо до датите на срещите и не повече от 48 часа преди началото на срещата“, съобщи институцията на журналистите по електронната поща. Това на практика означава, че сертификатът дори на напълно ваксинирани журналисти няма да бъде признат.

Като алтернатива репортерите биха могли да изберат „да са получили удостоверение от лекар, в което се посочва, че лицето се е възстановило от COVID-19 в срок от максимум шест месеца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Ваксината против ковид убива! Вече.се вижда ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
takiteasy
преди 2 години
Данса наакаш ва? Лекинко, не се пренапъвай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
с тебе па кой пише бе ***.ди ... ти първо за да е.еш требе да ти става и да можеш пешкир да увесиш на него , дева и кренвирша кален дева ... страничен ефект от ваксината против ковид е стягане на халката , виж може да се заинтересуваш , твойта и без това е като ръкав на риза ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
пхаххахах ... какви пълнители какви 5лв бе келeш , вие сте нация от ПYTКИ , с извинение към дамите където четат и пишат в този форум ... използвам го не като женски полов орган а като тип мъжки характер ... вие сте еманацията на съвършенните безгръбначни мекотели ... вас ви е.ат всекакви римляни всекидневно и мълчите като риби ... оня в катуница ви гази като пилци и се хили вие ходите после и палите свещи и правите бдения загубеняци вместо да не пиша какво ... ценко чоков ходи и ви бие наред вие се затваряте по къщите и гасите лампите само и само да не сте следващите ... лютви места ви ругае и обижда по националната телевизия и вместо да го (цензура, ама голема цензура) вие пишето по форумите ... вие ли бе смoтaняци ще правите революция ... ПХАХХАХХХАХАААА ... хора с интелигентност и знания 100 пъти над вашите , какво пиша , хиляда пъти над вашите са измислили ваксина и спасяват животи , вие дето след чушкопека нищо друго нямате в световната техника ще се защитавате ... ми те света ваксинираха целият бре ... :))))))) ... вие чeкиджий вдeбилени се вдигнахте единствено като спряха пиратският тракер замунда , сакън да не ви прецакат с безплатното пopно ... пхххаххаа ... ПYTКИ ,това сте ... същите хора които измислиха и организираха да направят ваксини за ковид19 , са измислили и тестват ваксини против едни от най-агресивните и смъртоносни видове рак ... а мухльoвcите български нещат да се ваксинират ... хаххахххааа ... революционери , ще стреляте щото се опитват да спасят някой който не иска да умира от ковид ... айде да не пиша че само се ядосвам на свещенната и безгранична тъпащинa в популацията на територията ни ... вдигнах кръвното ... ПYTКИ ПРОЗЗЗТИ ... брои ви некой за нещо некъде ... Бащицата даже и ваксини не беха поръчали за половината население , май само милион бяха поръчали , и беше прав човекът , сега ги бракуват и даряват ,не заслужавате нищо ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
гевендиева , май вече съм ти казвал "да ти е б а м а м а т а гнуссна " !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
По комунистическо не са ме трили толкова, колкото по джендърско. Аман от такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 3
Gangsta Studio Group
преди 2 години
И как точно ще се наредя на опашка?Кой или какво ще ме накара?Да, може да приложат икономическа или законова принуда, но усетя ли гърба си опрян до стената, нареждам патроните в пълнителите и тръгвам за главите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ми готово ... :))) ... аз проблем немам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
ти па , кой ще ви обръща внимание поединично ... що се взимате насериозно ... :))) ... сами ще се редите на опашки за ваксини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
ми ела се пробвай бе *** , пиши на лично ако искаш къде ще дойда сам с питбулчето и една бухалка ... сериозен съм ... !! ... съберете се целият квартал ако искате ... дева и клавиатурният мааангал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още