IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата даде зелена светлина за членството на Хърватия в еврозоната

Това е първата стъпка от процеса по приемането на правните актове за присъединяването на Загреб към единната валутна зона

20:08 | 16.06.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bryn Colton/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Еврогрупата – финансовите министри на държавите членки на еврозоната, са одобрили препоръка до Съвета на Европейския съюз (ЕС) с положителна оценка за изпълнението на критериите за конвергенция от страна на Хърватия, съобщават от пресслужбата на Еврогрупата.

С други думи, финансовите министри на страните, които използват еврото, препоръчват Хърватия да стане 20-тият член на еврозоната.

Това е първата стъпка от процеса, в който Съветът на ЕС ще приеме серия правни актове за присъединяването на Хърватия към еврозоната от следващата година.

Предвижда се тази препоръка да бъде приета от Съвета по икономически и финансови въпроси (с квалифицирано мнозинство от държавите членки от еврозоната) на заседанието му на 17 юни 2022 г.

Съветът трябва да одобри и писмо от председателя на Съвета по икономически и финансови въпроси до Европейския съвет. Съветът ще обсъди този въпрос на заседанието си на 23-24 юни.

Процесът ще приключи с приемането от Съвета (след консултация с Европейския парламент и Европейската централна банка) на три правни акта, които са необходими, за да може Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023 г. Очаква се тези актове да бъдат приети през юли, допълва се в съобщението.

На 1 юни Европейската централна банка публикува доклад, според който Хърватия е готова да приеме еврото от началото на 2023 г. Централната банка на еврозоната заключи, че само Хърватия и Швеция изпълняват всички конвергентни критерии, вкл. и правната рамка да е в съответствие с изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 1 година
А ние, заради руските *** у нас, ще има да чакаме. Желаннието на тези кратуни е май да въведем рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Achtung
преди 1 година
И Хърватия, колкото и да я харесвам, не отговаря на всички условия, ЕЦБ взе силно политическо решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
А бяха години след нас и имаха война ! Много е трудно когато в държавата ти бъка от руски шпиони и проксита :(((( изключително трудно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още