IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа обмисля ограничаване на банкерските бонуси

ЕС през тази седмица ще разгледа предложение общият размер на бонусите да не надвишава петкратният размер на основното заплащане

13:10 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Европа обмисля ограничаване на банкерските бонуси

Държавите-членки на Европейския съюз през тази седмица ще обмислят предложение за максимална сума по общите бонуси, изплащани на банкерите, заявиха представители на съюза, цитирани от Ройтерс. Според агенцията обаче Великобритания едва ли ще подкрепи реформата.

Идеята е да бъдат ограничени плащанията на бонуси, включително чрез опции за акции, до между 3 и 5 пъти нивото на заплатата, като тя ще бъде обсъдена на днешна среща на дипломати и законодатели от ЕС заедно с предложението за ограничаване само на сумата на бонусите, изплащани в брой, до нивото на заплатата на банкерите, е заявил единият от източниците.

При положение обаче, че предложението бъде прието, то едва ли подобна реформа ще бъде одобрена леко, ако Великобритания се противопостави, каквито са очакванията. Британският министър на финансите Джордж Озбърн, който иска да запази положението на Лондон като най-големия финансов център на Европа, бе заявил, че ще се бори срещу всяко ограничаване на бонусите от страна на Брюксел.

В световен мащаб политиците успяха да постигнат незначителен напредък по отношение на ограничаването на заплащането в бранша, предизвикал финансовата криза от 2008 г., която доведе и до спасителни помощи за банките със средства на данъкоплатците.

Основното обсъждано предложение е за ограничение на бонусите до 3 пъти над заплатата, като собствениците ще могат да го увеличат. „Акционерите ще могат да решат да го увеличат до 5 пъти“, отбеляза източникът.

Вторият източник добавя, че е необходимо да се направи последно усилие, така че политическото съгласие да бъде постигнато на заседанието на министрите на финансите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), което ще се проведе на 4 декември. Той обаче добави, че все още са възможни всякакви промени в степента на ограничението.

Предложението е било поставено за обсъждане от представители на Кипър, който в момента е ротационен председател на ЕС и води подготовката преди заседанието на министрите на финансите на държавите-членки във вторник.

Банките също лобираха срещу промяната, заявявайки, че ограничението може да ги остави без квалифициран персонал.

Настоящите правила на ЕС вече принуждават кредитните институции да разсрочват до 50% от изплащането на бонусите за период от най-малко 3 години.

Ограниченията на ЕС върху заплащането на банкерите са по-строги от указанията, съгласувани от групата на най-развитите индустриални държави Г-20, но някои страни, сред които и Германия, настояват за допълнителни реформи.

Европейският парламент, който също трябва да даде одобрението си за новите правила, иска всички компоненти на бонусите заедно да не надхвърлят основното заплащане, което идва в повече на част от държавите в ЕС.

Ограничението за бонусите на банкерите е един от елементите в пакета от правила, въвеждащи световното споразумение за банковия сектор Базел III, които изискват от кредитните институции да утроят размера на частта от основния си капитал, който трябва да задържат като резерв за периоди на тежки сътресения, за да се избегне спасяването им с пари на данъкоплатците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още