IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент иска по-амбициозни цели за рециклирането на отпадъци

До 2030 година всички отпадъци, които могат да се рециклират, не трябва да бъдат допускани до сметищата

13:53 | 28.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До 2025 година делът на рециклираните общински отпадъци трябва да достигне 55%, решиха депутатите от комисията по околна среда в Европейския парламент. Тяхното предложение ще бъде дискутирано в пленарната зала в сесия през април, става ясно от съобщение на ЕП.

Предложението предвижда още през 2030 година рециклирани да бъдат поне 60% от отпадъците на бизнеса и домакинствата в общините, а пет години по-късно този процент да бъде поне 65%.

Целите за опаковките са по-амбициозни - от 65% през 2025 година до 70% през 2030 година. Предвижда се възможността и за специфични цели за материали като хартия, пластмаси, стъкло, метал и дърво.

Депутатите настояват още до 2030 година всички отпадъци, които са годни за рециклиране да не бъдат допускани на сметищата.

Целта на тези промени е устойчиво развитие на европейската икономика, както и намаляване на хранителните отпадъци с 50 на сто.

Управлението на отпадъци в страните от ЕС се подобрява съществено в последните години, но почти 1/3 от битовите отпадъци се депонират в сметища и по-малко от половината се рециклират или компостират, показват данните от проучване на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още