IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отчетоха най-големите еднодневни спадове в историята си

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с повече от 11%

19:31 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските борси регистрираха най-големите еднодневни спадове в историята си в четвъртък, след като инвеститорите изразиха недоволството си от решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи ограничения за пътуванията до САЩ от Европа и решението на Европейската централна банка да не намалява лихвените си проценти, информира CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи сесията със спад от 11,48% до ниво от 294,93 пункта.

Германският показател DAX изтри 1277,55 пункта, или 12,24%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 9161,13 пункта. Това е вторият по големина дневен спад за него, след като на 16-и октомври 1989 г. се понижи с 12,8 на сто.

Френският измерител CAC се понижи с 565,99 пункта, или с 12,28%, до 4044,26 пункта. 

Британският индекс FTSE регистрира спад от 639,04 пункта, или 10,87 на сто, до 5237,48 пункта.

Доналд Тръмп каза в сряда, че ще забрани всички пътувания от Европа до САЩ за 30 дни, за да ограничи разпространението на коронавируса. Новите правила ще влязат в сила в петък вечерта. Мерките ще засегнат 26-те европейски държави, които са част от безвизовото Шенгенско пространство. Великобритания и Ирландия са освободени от ограниченията, както и американските граждани, които са преминали преглед за вируси.

„Тези ограничения ще бъдат коригирани в зависимост от условията“, каза Тръмп, обвинявайки Европа, че не предприема адекватни действия за контрол върху разпространението на вируса. В Италия, най-тежко засегнатата държава извън Азия, националната блокада продължава.

Очевидно инвеститорите очакваха повече и от ЕЦБ. Защото ръководството на Европейската централна банка реши в четвъртък да не намалява институционалните лихвени проценти въпреки пазарните очаквания. Пазарът обаче имаше очакваше намаление от 10 базисни пункта, което е изненадващо ниско в сравнение с 2019 г. През изминалата година се очакваше понижение от 20 базисни пункта до края на 2019 г. или дори 30 базисни пункта до края на тази година.

Това разочарова инвеститорите и задълбочи вече значителните понижения в сесията. Анализаторите очакваха намаление на лихвите с 10 базисни пункта.

Останалите решения не бяха изненада. Централната банка обяви мерки за подкрепа на банковото кредитиране и разшири своята програма за количествени облекчения със 120 милиарда евро (135,28 милиарда долара).

От Световната здравна организация (СЗО) обявиха разпространението на коронавируса за пандемия. Има най-малко 120 000 потвърдени случая на заразени с вируса в световен мащаб, а  около 4717 души са починалите.

Акциите на Dufry поевтиняха с 41%, след като швейцарският търговец на дребно изрази опасения относно въздействието на вируса. Книжата на Tullow Oil се търгуваха с 31% по-ниско на фона на загрижеността за ценовата война между ОПЕК и Русия.

Телекомуникационната корпорация Altice Europe отчете 21-процентово понижение в цените на акциите си. Книжата на британският търговец на дребно WH Smith също регистрираха спад в пазарните си стойности с 21%.

Акциите на Cineworld поевтиняха с повече от 24%, след като компанията предупреди, че може да наруши съществуващите си дългови договорености заради въздействието на коронавируса.

 

Банковите акции бяха особено силно засегнати от общия спад в четвъртък. Цената на акциите на Deutsche Bank се понижи с 18,4% до ново рекордно ниско ниво от 4,87 евро. Най-голямата германска банка се оценява на борсата на около 10 млрд. евро. Акциите на Commerzbank също се понижиха силно - с 20,4%, отбелязвайки нов рекорден минимум от 3,06 евро.

Новите спадове показват колко лошо коронакризата може да засегне банките по целия свят. Книжата на Deutsche Bank са загубили 26 процента от началото на годината, а акциите на Commerzbank дори са намалели с 44 процента.

Книжата и на други европейски банки, като холандската ING и френската Société Générale също поевтиняха с двуцифрени проценти. Индустриалният индекс, Euro Stoxx Banks, падна с 15 процента в четвъртък следобед.

Акциите на Unicredit се сринаха с 17,6 процента, като временно паднаха до 7,03 евро. Тези на Intesa Sanpaolo спаднаха 18 процента до 1,48 евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още