IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с резки спадове заради слабите икономически данни

Доходността по европейските облигации последва американските, за да достигне нови рекордно ниски нива

19:41 | 14.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха със сериозни понижения в сряда, тъй като слабите икономически данни и инверсията на кривата на доходността при облигациите подхранват страховете от глобална рецесия, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията със спад от 1,8%, като всички сектори и големи борси се оцветиха в червено. Германският показател DAX и френският измерител CAC 40 се разделиха с по над 2% от стойността си.

Все пак акциите на британската група Balfour Beatty поскъпнаха с 10% благодарение на солидните си финансови резултати. Стамонодобивният и минният гигант Arcelormittal обаче регистрира спад в цената на книжата си с 8%.

От публикуваните макро данни в сряда сутринта стана ясно, че БВП на Германия се свива с 0,1% през второто тримесечие, което подклажда опасенията от рецесия за най-голямата икономика в Европа. Това се отрази и в данните за еврозоната, като БВП за региона нарасна с едва 0,2% спрямо отчетените 0,4% през първото тримесечие на 2019 г.

Притесненията за приближаваща рецесия допълнително се засилват, след като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа в сряда спадна под тази по 2-годишните за първи път от 2007 г. В края на миналата година доходността по петгодишните облигации се понижи под тази на тригодишните ценни книжа за пръв  път също от 2007 г. Така нареченото обръщане на кривата на доходността по традиция носи притеснения на инвеститорите. 

Доходността по европейските облигации последва американските, за да достигне нови рекордно ниски нива. Както доходността по десетгодишните, така и тази по тридесетгодишните германски облигации се понижи до исторически ниски нива. В същото време доходността и по десетгодишните френски облигации тръгна надолу.

Пазарите на акции по целия свят отчетоха ръстове във вторник, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че отлага част от поредната порция мита върху китайски стоки за средата на декември. Забавянето ще засегне около половината от останалия внос от Китай на стойност 300 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Отсега нататъка за този пазар има само една посока и тя е надолу по пързалката. Ние още не сме излезли мечия пазар от миналия декември 2018. Ключовите технологични акции са надолу средно с 10% от декември и не са успели да достигнат нов връх... Ние сме в мечи пазар и имахме малка корекция нагоре за няколко месеца, но ето, че реалността се завръща... До края на 2019 може да сме надолу с 15-20% още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Твоята икономическа грамотност тотално отсъства. Как според теб икономика, която се задвижва само от евтин кредит може да продължи да функционира без евтин кредит. Как според теб е възможно изобщо да има каквото и да е било кредитиране при положение, че лихвата на централната банка за краткосрочен дълг е по-висока от тази за дългосрочен дълг. Според теб може ли една банка да вземе кредит с лихва 2% и да ползва парите за да даде жилищен кредит с лихва 1.7%? Тази банка колко ще издържи с такава "пазарна стратегия"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Как за първи път, бе - "кривата" се обърна и в края на миналата година. Досега никой не е могъл да ми обясни защо от това трябва да следва глобална рецесия. Това са шамански идиотщини. Твърде слабият ръст на БВП е реалният проблем - но какво друго да се очаква в съюз, управляван от ***, управлявани от алкохолик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още