IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат потвърди продължаващото забавяне на икономическия растеж на еврозоната

БВП на еврозоната и заетостта са нараснали с 0,2% през второто тримесечие на 2019 г.

13:01 | 06.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономическият растеж на еврозоната през второто тримесечие на 2019 г. беше потвърден на 0,2%, сочат данни на Евростат. Той се забавя спрямо 0,4% ръст, който беше отчетен за предходния период.

Потреблението и инвестициите подкрепиха растежа през второто тримесечие, докато износителите се бориха с отслабващото търсене.

Детайлната разбивка на представянето на региона потвърждава подчертаното от Европейската централна банка през последните няколко месеца: вътрешното търсене остава стабилно заради стабилността на пазара на труда, но производителите са потърпевши от търговската война между САЩ и Китай и се сблъскват с други несигурности, допълва Bloomberg.

През първото тримесечие БВП на еврозоната нарасна с 0,4%, а този на ЕС - с 0,5 на сто, посочва още Евростат.

При отделните сектори, индустриалното производство е единственото, което бележи спад спрямо предходните три месеца.

Сред държавите членки, за които са предоставени данни за второто тримесечие на 2019 г., Унгария отчита най-голям ръст на БВП  (1,1%) спрямо предходната година, последвана от Румъния (1%) и България, Дания, Гърция, Кипър, Литва и Полша (0,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още