IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният гигант Bayer реализира нова загуба

В оперативния бизнес обаче нещата се развиват добре, а загубата се дължи на еднократен ефект заради правни провизии

14:54 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Допълнителни провизии за съдебни спорове в САЩ и обезценка на подразделението за селско стопанство генерираха загуба за германския Bayer и за второто тримесечие. Според листнатата в DAX компания крайният резултат е загуба от почти 300 милиона евро. Преди година загубата беше значително по-висока - 2,3 млрд. евро, поради провизиите за съдебните спорове за глифозата в САЩ, но сега анализаторите очакваха нетна печалба, предава DPA.

В ежедневната дейност обаче нещата вървят дори по-добре, отколкото експертите са очаквали, благодарение на добрия селскостопански бизнес и голямото търсене на лекарства без рецепта. Компанията повиши годишната си прогноза за 2022 г. 

През второто тримесечие продажбите на групата са нараснали с 18% в сравнение със същия период на миналата година до 12,8 млрд. евро. Увеличението със собствените ресурси е малко под 10% (тоест без да се включват придобивания и еднократни ефекти). Тук не се включват и положителните ефекти от обменните курсове, като например слабото евро, както и придобиванията и продажбите на части от компанията. Коригираната оперативна печалба (Ebitda) е нараснала с 30% на годишна база до 3,35 млрд. евро.

Фактът, че крайният резултат все още е отрицателен (тоест загуба), се дължи на еднократни ефекти. Например Bayer заделя допълнителни 694 млн. евро, главно поради продължаващите преговори за уреждане на спорове с американския щат Орегон във връзка с предполагаемо замърсяване на околната среда със забранения екологичен токсин PCB от американския производител Monsanto, който беше придобит през 2018 г. Според германската компания едно евентуално споразумение ще сложи край на делото. Освен това е налице отписване в земеделското подразделение в размер на почти 1,4 млрд. евро, което Bayer обосновава по-специално с обезценки, дължащи се на увеличени капиталови разходи.

За 2022 г. Bayer се изказа по-оптимистично в четвъртък, отколкото досега. Групата очаква приходи в размер на 47-48 млрд. евро за 2022 г. в сравнение с досега прогнозираните около 46 млрд. евро. Това би означавало увеличение от около 8% вместо досегашните 5%. Коригираната оперативна печалба (Ebitda) се очаква да бъде около 12,5 млрд. евро (преди това около 12,0 млрд. евро) на база постоянни валутни курсове.

За разлика от 2021 г., когато основната тежест беше слабият бразилски реал, сега слабото евро осигурява попътен вятър. Въз основа на обменните курсове към 30 юни това означава, че целта за продажби е 50-51 милиарда евро, а целта за оперативна печалба - около 13 млрд. евро. Това е малко повече от очакванията на анализаторите по отношение на приходите, но малко по-малко по отношение на оперативната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още