IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор в Латвия е разтърсен от корупционен скандал

Освободиха задържания управител на Латвийската централна банка

10:14 | 20.02.18 г.
<p>
	Сградата на Латвийската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Латвийската централна банка. Снимка: Ройтерс

Управителят на Латвийската централна банка Илмар Римшевич, който бе задържан с обвинение за поискан подкуп, бе освободен вчера от местната агенция за борба с корупцията, съобщи Ройтерс.

Видео материал в латвийския новинарски портал Delfi показва, че пред репортери Римшевич категорично възразява срещу обвиненията при освобождаването си.

Римшевич, който прекара две денонощия в ареста, беше освободен под гаранция от 100 хил. евро, внесена от негов приятел, каза адвокатът му, цитиран от БТА и ТАСС.

Припомняме, че след ареста на Илмар Римшевич Европейската централна банка (ЕЦБ) блокира плащанията на третата по големина банка в Латвия ABVL Banks AS. Според Ройтерс това е резултат от обвинения от страна на американските власти, че банката е нарушила режима на санкции срещу Северна Корея.

Дебитните операции на клиентите на банката са ограничени по разпореждане на Комисията за финансов и капиталов пазар на Латвия след обвиненията от САЩ в пране на пари, съобщи ТАСС в понеделник.

За стабилизиране на финансовото положение от ABLV са се обърнали към Латвийската централна банка с молба за заем от 480 млн. евро срещу залог от ценни книжа. Централната банка е решила да отпусне заем от 97,5 млн. евро.

Междувременно полицията в Латвия разследва твърденията на Norvik banka, че високопоставено лице от финансовия сектор е искало подкуп от най-големия акционер в банката, информира Delfi. Това според агенцията е британският гражданин от руски произход  Григорий Гуселников.

Чрез посредници Римшевич периодично от 2015 г. насам е искал подкупи, като е заплашвал със санкции Norvik bankа, казва Григорий Гуселников, цитиран от Delfi, като агенцията се позовава на AP.

Ръководителят на  Комисията за финансов и капиталов пазар на Латвия Петерс Путнинш отрече пред Латвийската телевизия Римшевич да се е домогвал до подкупи или Комисията да е имала съмнителни действия, каквито са обвиненията на Григорий Гуселников, информира Delfi. Ръководителят на Комисията призовава обществото и медиите да се отнасят критично към твърденията на Гуселников.

„Достатъчно е сложна историята с надзора на тази банка“, пояснява той.

Обвиненията към Римшевич в корупция сериозно удариха репутацията на латвийската финансова система, коментира евродепутатът Инесе Вайдере. Тя се опасява от руска намеса във връзка с предстоящите тази година избори за Сейм в Латвия.

Според нея Римшевич би трябвало да напуска поста си, дори да се смята за невинен, тъй като президентът на централната банка олицетворява финансовата система на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още