IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция национализира изцяло енергийния гигант EDF

Акциите на силно задлъжнялата група поскъпват с над 10 процента към края на борсовата сесия

17:57 | 06.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Франция възнамерява да национализира на 100 процента енергийния гигант EDF, обяви премиерът Елизабет Борн пред парламента, предадоха световните агенции и БТА.

Това ще даде възможност на EDF да укрепи капацитета си с цел осъществяване на амбициозни и важни проекти за енергийното бъдеще, каза Борн.

Акциите на силно задлъжнялата група поскъпват с над 10 процента към края на борсовата сесия, след като Париж обяви намерението си. Френската държава вече държи над 80 процента от компанията.

„Извънредната ситуация по отношение на климата изисква силни, радикални решения. Трябва да имаме пълен контрол върху производството и нашето енергийно бъдеще. Трябва да гарантираме нашия суверенитет, изправени пред последиците от войната и огромните предизвикателства пред нас“, каза още Борн пред парламента в Париж, цитирана от Bloomberg.

Премиерът не даде допълнителни подробности около национализирането на EDF. Президентът Еманюел Макрон обяви по време на кампанията за преизбирането си през март, че част от компанията трябва да бъде национализирана, за да се засили френската енергийна независимост и амбициите за нетни нулеви емисии, като се построят нови атомни електроцентрали.

EDF се бори през последните години с различни проблеми заради остаряващите си реактори и прекомерните разходи за строежа на нови. Те се усилват и от войната в Украйна и тавана на цените, зададен от френските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още