IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Akuo ще инвестира 1 млрд. евро във ВЕИ сектора на Гърция

Южната ни съседка планира да затвори централите си на лигнитни въглища до 2023 година

13:50 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Френската Akuo Energy планира да инвестира 1 млрд. евро в сектора на възобновяемата енергия на Гърция, съобщава англоезичното издание на "Катимерини". През следващите пет години компанията ще участва в широк кръг от проекти, сред които за фотоволтаични и вятърни централи, технологии за съхранение на енергия и други.

Компанията присъства в Гърция от 2018 година и чрез своята дъщерна компания Energy Greece е собственик на три вятърни парка на стойност 150 млн. евро. Плановете са компанията самостоятелно да развие фотоволтаични системи с мощност от 750 мегавата, както и още 284 мегавата мощности в сътрудничество с италианската Enel.

Според компанията Гърция е една от най-благоприятните държави в Европа за развитие на ВЕИ проекти, базирайки се на часовете слънчево греене и ветровете. Страната планира и да затвори всички свои централи на лигнитни въглища до 2023 година.

Сред плановете на Akuo в Гърция са и изграждането на хибридни проекти като фотоволтаични мощности и съхраняване на енергия на гръцките острови, които не са свързани с електропреносната мрежа на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още