IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер: Залагаме по-нисък растеж за догодина

Правителството на президента Еманюел Макрон очаква растежът догодина да достигне 1,9 процента, докато тази година прогнозите са за 2 на сто

13:30 | 26.08.18 г.
<p>
	Премиерът на Франция Едуар Филип. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Франция Едуар Филип. Снимка: Архив Ройтерс

Френското правителство ще изготви бюджета си за 2019 година на базата на малко по-ниски очаквания за растежа, отколкото предвиждаше по-рано, съобщи Ройтерс, като се позова на премиера Едуар Филип.

Изготвяме бюджета, като залагаме растеж от 1,7 на сто, каза Филип в интервю за френския седмичник "Журнал дьо диманш", цитиран от БТА.

Правителството на президента Еманюел Макрон очаква растежът догодина да достигне 1,9 процента, докато тази година прогнозите са за 2 на сто.

И двете прогнози обаче изглеждат оптимистични, след като поредица слаби икономически данни накараха институции като Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ) да прогнозират по-слаб растеж от правителството.

Попитан дали постигането на целевия бюджетен дефицит от 2,3 на сто от брутния вътрешен продукт е застрашено, Филип призна, че по-слабият растеж ще се отрази на държавните финанси.

Това обаче не ни пречи да се придържаме към ангажиментите си за намаляване на данъците, като същевременно ограничаваме държавните разходи и дълга, допълни той.

Филип каза, че правителството, което е под натиск от Брюксел и МВФ да даде подробности за плановете си за намаляване на разходите, иска да свие разходите особено при неефективните мерки при жилищната политика и субсидираните работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още