IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" сключи договор за доставка на газ със Словения до 2023 г.

Руската компания не посочва през кои точки страната ще получава газ в следващите години

09:32 | 14.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската газова компания анонсира, че е сключила договор за доставка на природен газ за Словения до 2023 година. По силата на договора Любляна ще получава по 600 млн. куб. метра природен газ годишно.

От краткото съобщение на сайта на холдинга не става ясно през коя входна точка ще влиза природния газ и дали подписаният нов договор отразява намеренията за промяна на транзитните трасета на руския природен газ в Европа.

През 2017 година Словения е получила 607,2 млн. куб. метра газ от Русия. Тези количества са закупени от основния партньор на "Газпром" в страната - Geoplin. Компанията е най-големият вносител на природен газ в Словения.

По данни на Европейската комисия (ЕК) Словения е зависима от вноса на природен газ и над 40% от потреблението идва от Русия. Страната внася газ и от Австрия, Алжир и Италия. Пазарът в страната е един от най-малките в ЕС. Годишно потреблението е около 1 млрд. куб. метра газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още