IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в Европа поевтинява до най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна

По-топлото време свива търсенето на природен газ около великденските празници

12:13 | 19.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търгуваният в Европа природен газ продължава да поевтинява до най-ниската си стойност от началото на руската инвазия в Украйна на фона на по-топлото време на континента и сигналите от Кремъл, че не се очаква изискването да се плаща руското „синьо гориво“ с рубли да влезе в сила преди следващия месец, пише Bloomberg.

Цената на фючърсите на газа в холандския хъб TTF се понижи с 12% до 84 евро за мегаватчас (МВтч), достигайки най-ниското си ниво от 23 февруари насам, само ден преди Русия да нахлуе в Украйна.

Пазарът е фокусиран върху доставките от Русия, най-големия доставчик на суровината за Европа, особено след решението на президента Владимир Путин от миналия месец да принуди „недружелюбните“ купувачи да плащат за газ с рубли. Адвокатите на Европейския съюз (ЕС) изготвиха предварителна констатация, че механизмът за плащане ще наруши санкциите, наложени от блока.

газ1 газ1

Европа все още разполага с „известно време“, преди да започне да плаща за руския газ с рубли, като трансакциите за априлските доставки се очаква да се осъществят „по някое време през май“, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник (18 април). Той отказа да коментира дали някои клиенти са се съгласили да плащат в рубли, или да създават сметки в руска валута, както е условието.

Покачването на температурите в Югоизточна Европа над средните за месеца нива ще достигне централната част на континента през следващата седмица, става ясно от доклад на компанията за космически технологии Maxar. Това би могло да премахне част от натиска върху търсенето на природен газ. На Иберийския полуостров ще остане по-студено от обичайното за април.

газ2 газ2

Още преди войната в Украйна Европа се опитваше да облекчи кризата на енергийните доставки и се конкурираше с Азия за товари с втечнен природен газ (LNG).

„Цените на газа се понижиха значително, тъй като краткосрочните перспективи бяха смекчени“, коментира Едмънд Сю, водещ енергиен анализатор в консултантската фирма FGE. Свиването на търсенето и смяната на горивото облекчиха натиска върху европейските цени, но конкуренцията от Азия остава, добавя той. „Търговците се чудят какво ще направи Азия с блокадите в Китай и какъв е планът за възстановяване на запасите преди зимата“, посочва анализаторът.

Все пак потоците на руски природен газ към Европа през Украйна се очакват да останат под максималния капацитет във вторник, след като поръчките спаднаха преди Великден. Руската енергийна компания „Газпром“ заяви, че доставките са в съответствие с заявките на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Николай Караджов
преди 2 години
Дано никоя европейска държава не се огъне от шантажа на рашиста(фашиста) в кремъл и да плаща в рубли за газа. Всички в Европа да плащат в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още