IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия оставя Вайдман начело на Бундесбанк за още осем години

Според запознати налице са планове гуверньорът да получи втори мандат след края на сегашния през април

11:30 | 16.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йенс Вайдман <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман Снимка: Ройтерс

Германското правителство планира да удължи договора на гуверньора на Бундесбанк Йенс Вайдман с още осем години след приключването на настоящия му мандат през април. Това съобщават източници на Bloomberg, запознати с намеренията на властите в Берлин.

Вайдман, който е член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и е приближен на канцлера Ангела Меркел, ще получи втори мандат начело на германската централна банка и ще изчака да види дали ще бъде избран за наследник на президента на ЕЦБ Марио Драги през ноември, посочват източници.

Новината все още не е потвърдена официално от Финансовото министерство или Бундесбанк.

Гуверньорът на централната банка, който е възприеман като икономист с по-войнствени възгледи, доскоро беше смятан за фаворит за наследник на Драги, което щеше да го направи и първият германец на поста. Избирането му обаче беше поставено под въпрос, след като неговият сънародник Манфред Вебер беше издигнат от Европейската народна партия (ЕНП) като кандидат за поста на председател на Европейската комисия.

Правителствата в състава на Европейския съюз е малко вероятно да позволят Германия да заеме две толкова ключови европейски позиции. Шансовете на Вайдман обаче може все пак да скочат след изборите а европейски парламент през май, ако кандидатурата на Вебер се провали.

Назначенията и на двата поста ще са част от сложни междуправителствени договорки, в които националността и полът ще изиграят също толкова важна роля, колкто и опитът на кандидатите.

Европейските правителства ще трябва през тази година също така да се договорят и за постовете на председатели на Европейския съвет и Европейския парламент, както и на редица други високопоставени длъжности.

Според главния икономист на Berenberg Холгер Шмидинг френският президент Еманюел Макрон може да се окаже ключова фигура за процеса. „Макрон може евентуално да реши дали иска ръководството на ЕЦБ или на ЕК за избран от него кандидат“, коментира икономистът.

Вайдман стана най-младият гуверньор на Бундесбанк през 2011 г., след като неговият предшественик Аксел Вебер подаде оставка в знак на протест срещу програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации. Сега, 50-годишен, той заема твърда позиция срещу по-свободната парична политика, което му спечели уважение у дома, но и критики от страна на Драги. Това може да се окаже в негов минус, тъй като някои държави може да възприемат политиките му като прекалено строги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още