IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Bayer съкращава 12 000 работни места

По-голямата част от тях ще са в Германия и в бизнеса за растителна защита

17:23 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Базираният в Леверкузен германски фармацевтичен и аграрен концерн Bayer възнамерява до края на 2021 г. да съкрати над 12 000 работни места в глобален мащаб, но много от тях ще са в Германия. Лъвският пай от съкращенията на работните места се пада на бизнеса за растителна защита и покриващи се функции, посочва компанията от Леверкузен.

В същото време Bayer е сключила със съвета на работниците в Германия (синдикална организация) бъдеща програма, която до края на 2025 г. гарантира липсата на нови съкращения на служители на Bayer AG в Германия.

Мерките за ефективността и подобряването на структурата трябва да повишат конкурентоспособността на концерна от Dax и да генерират годишни допълнителни приходи след 2022 г. от 2,6 милиарда евро, включително и очакваните синергии от придобиването на Monsanto.

Намаляването на броя служители е част от програма за повишаване на ефективността, предназначена да увеличи значително производителността и рентабилността. Другите елементи включват продажбата на ветеринарномедицинския бизнес, продажбата на марките Coppertone и Dr. Scholl's, както и продажбата на 60-процентния дял в германския оператор на химически комбинати Currenta.

Bayer се бори на много фронтове в опита си да възстанови финансовата си мощ след придобиването на американския производител на семена Monsanto на стойност 63 млрд. долара. Германският концерн се сблъсква и със сериозен брой искове заради вероятно предизвикващия рак глифозат на Monsanto. Жалбоподателите обвиняват американската компания Monsanto, придобита от Bayer, че продава канцерогенен агент с глифозат и не е информирала достатъчно добре потребителите за рисковете.

Bayer категорично отхвърля тези твърдения, но книжата ѝ се сринаха след първия изгубен процес за глифозата. Освен това в последно време групата обяви малко обещаващи нови разработки във важния фармацевтичен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още