IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес очаква твърд отговор от ЕС на американските мита

Производителите на стомана в страната определиха оправданието на САЩ с националната сигурност за „гротеско“

21:08 | 31.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа трябва да отговори твърдо на американското решение да бъдат наложени мита върху вноса на алуминий и стомана от Европейския съюз, Мексико и Канада. Това посочват от Асоциацията на германските промишлени и търговски камари (DIHK) и Обединението на германските работодатели (BDA), цитирани от Ройтерс.

„Ако САЩ погазят международните правила за търговия, то тогава е необходим силен, но най-вече съвместен и силен отговор на ЕС“, заяви председателят на BDA Инго Крамер в изявление.

От своя страна председателят на DIHK Ерик Швайцер заяви, че „всички ще загубят“ от американското решение. По думите му е важно да се поддържа диалога с Вашингтон, но допълни, че при необходимост „трябва да бъдат предприети контрамерки, за да се засили позицията на ЕС“.

В същото време германската асоциация на стоманопроизводителите заяви, че мотивът за въвеждането на митата от страна на Вашингтон, оправдано с националната сигурност, е „гротеско“.

„Мерките на САЩ са протекционистка намеса в международната търговия и се противопоставят на принципите на Световната търговска организация (СТО)“, заявиха от Wirtschaftsvereinigung Stahl в изявление.

„Обвиненията на САЩ, че вноса от ЕС е заплаха за националната сигурност, са гротески“, посочват още производителите на стомана, които също така се надяват СТО да вземе бързо решение за противопоставяне на митата.

Налогът за внос на стомана в САЩ от ЕС, Канада и Мексико от утре ще е в размер на 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Ако отговорът е съгласуван със всички потърпевши, твърдият отговор ще фризира перчема отзад! Няма как да си сам срещу целия свят и да си мислиш че ще ти се размине... Протекционизмът на Тръмп е израз на безсилие, неконкурентни са, фалирали са ... конвулсий....гърч....агонизират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
fri
преди 5 години
Германският бизнес ще получи твърд отговор отзад от страна на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още