IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да успее да избяга от ограниченията върху вноса на метали в САЩ

Според Сесилия Малмстрьом блокът е заплашен най-малко от квота на изнесените количества алуминий и стомана

15:19 | 30.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският комисар по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом даде най-ясния сигнал досега, че Европейският съюз няма да успее да получи постоянно и безусловно отписване от групата държави и организации, които ще бъдат обложени с нови мита за внос на метали в САЩ, наложени от американския президент Доналд Тръмп.

В изказване само няколко дни, преди да изтече срокът на временното освобождаване от налозите на 1 юни, Малмстрьом заяви, че блокът по всяка вероятност ще стане обект на квоти за внос върху алуминий и стомана, дори и ако американската администрация реши да отмени митата.

„Реалистично погледнато, ако САЩ решат да се въздържат от налагането на мита, очаквам въпреки това да искат да наложат някаква форма на таван на европейския износ“, посочи тя пред Европейския парламент в Страсбург, цитирана от Bloomberg.

„Въпросът е дали това ще бъде твърд таван – означаващ ограничение на обема, над което няма да е възможен друг европейски износ, или мек таван, в рамките на който ще бъде възможен по-нататъшен износ, но при налагането на мита“, допълни тя.

Според еврокомисаря мекият таван ще нанесе по-малко щети, като по думите ѝ ЕС все още не се е отказал от намерението си да подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО), както и да наложи ответни мита за американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро до 20 юни. Малмстрьом допълни също, че подробностите около предстоящото американско решение ще определят и отговора на ЕС.

„Бъдещите ни действия ще зависят от вида и силата на мерките, наложени върху нашия износ от САЩ, и вредите, които ще нанесат на нашата индустрия“, заяви още Малмстрьом. Според нея „рестриктивните квоти“ на САЩ ще принудят Европейската комисия да подготви „незабавен“ отговор.

Сред американските стоки, които първоначално ще бъдат обложени с европейски налози от 25%, са мотори Harley-Davidson Inc., дънки Levi Strauss & Co., както и бърбън, като Брюксел си запазва правото да разшири списъка.

„Ясно е, че окончателното решение ще бъде взето от президента Доналд Тръмп“, допълни Малмстрьом и предупреди, че е важно да няма разделение в рамките на 28-членния блок, допълвайки, че трябва „в този момент Европейският съюз да остане обединен“.

В същото време по-рано днес Малмстрьом посочи, че по време на предстоящата си среща в сряда с американския министър на търговията Уилбър Рос и американския търговски представител Робърт Лайтизър ще се опита да постигне пълно отписване на съюза от митническия режим.

„ЕС иска да бъде изцяло изключен от тези мита и по-скоро да се ангажираме с положителен трансатлантически търговски дневен ред“, заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още