Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Goldman пуска първия си ETF в Европа

На родния пазар в САЩ Goldman Sachs Asset Management пусна 19 продукта с над 14 млрд. долара капитал

Goldman пуска първия си ETF в Европа

Снимка: Ройтерс

Goldman Sachs Asset Management представя първия си борсово търгуван фонд (ETF) в Европа в четвъртък. Този „Exchange Traded Fund" първоначално ще бъде котиран на Лондонската фондова борса. Планирани са и други борси на континента. Става дума по-специално за „Goldman Sachs Active Beta U.S. Large Cap Equity ETF“ - за продукт по конкретен индекс на акции в САЩ.

За следващите шест месеца мениджърът на активи планира допълнителни листвания на продукти за различни пазари, класове активи и стилове на инвестиране. Става дума за прехвърляне на оферирането на ETF-и в Европа, което бе обявено още през миналата година, предава DPA.

На родния пазар в САЩ компанията пусна 19 продукта с над 14 млрд. долара капитал. Goldman Sachs Asset Management по същество е един от най-големите мениджъри на активи, обслужващ около 1,3 трилиона долара.

Още по темата

Goldman Sachs навлезе в бизнеса с ETF-и едва преди две години, а с влизането си в Европа мениджърът на активи закъсня в сравнение с големите си конкуренти. Редица съперници като Franklin Templeton Investments, JP Morgan Asset Management и Fidelity International вече навлязоха на европейския пазар на ETF-и през последните години.

В Европа това е вторият старт на Goldman в този сегмент. Банката влезе преди цели единадесет години в този бизнес като един от петте основатели на доставчика на ETF-и Source. Фирмата за частен капитал Warburg Pincus по-късно придоби мажоритарен дял в компанията. Преди две години американският мениджър на активи Invesco погълна Source, за да създаде собствен ETF-бизнес.

Пазарите на ETF както в САЩ, така и в Европа са доминирани от Blackrock. Най-големият мениджър на активи в света е и най-важният доставчик в ETF сегмента. И най-значителният конкурент на индексния фонд - Vanguard, е активен в Европа едва от скоро. Той стартира своя германски бизнес тази година.

Европейският пазар на ETF започна едва в началото на хилядолетието. Оттогава той набъбна до над 800 милиарда евро, благодарение на силния приток на инвеститори, става ясно от анализ на Morningstar.

Зад Blackrock стоят Deutsche Bank, Lyxor и имена като Amundi и UBS. Пазарът все още се определя от базирани на борсовите индекси продукти. Но сегментът на облигациите расте силно. Доставчиците създават и много специални фондови индекси за технологични теми и устойчиво инвестиране. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата