Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гръцки банки започват да блокират сметки в чужбина на свои длъжници

Процедурата е позволена от европейски регламент от 2014 г.

Гръцки банки започват да блокират сметки в чужбина на свои длъжници

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките банки прибягват до замразяване на сметки в чужбина на свои длъжници в опит да съберат част от дълговете, смятани дълго време за неспасяеми, пише гръцкото издание „Катимерини“.

Един от първите кредитори, който направи тази стъпка, е Eurobank. Банката е блокирала сметка в Белгия, която принадлежи на „добре известен в Гърция предприемач“. Той дължи на кредитора 4,8 млн. евро.

От пет години бизнесменът не е обслужвал своите задължения към Eurobank, въпреки че по изчисления на банката е получил дивиденти в размер на поне 6 млн. евро. На няколко пъти от банката са се опитали да съберат задълженията на гръцкия бизнесмен, който работи в хранителната индустрия. Усилията им обаче не са се увенчали с успех, защото съвпадат с обществени протести.

Подобни мерки предприема и National Bank of Greece, която вече е подала искане за замразяване на банкови сметки на свои длъжници.

„Катимерини“ отбелязва, че блокиране на сметка в друга държава от ЕС не е обект на междубанкови отношения, а се извършва след нареждане на съда.

Процедурата е уредена с регламент от 2014 г., показва справка в сайта на Европейската комисия. Целта е да бъде ограничена възможността длъжници на банките да избягват да изпълнят своите задължения, криейки средствата си в друга банка в общността.

По силата на европейските правила се подава специално искане за замразяване на банкова сметка в съда. 

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италия и ЕС постигнаха бюджетен мир*