IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да получи зелена светлина за нов кредит за 6-7 млрд. евро

Решението може да бъде взето на срещата на Еврогрупата в понеделник след проучване на последния преглед на реформите от Атина

17:27 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция може да получи зелена светлина за нов кредит за 6-7 млрд. евро на срещата на Еврогрупата в понеделник, 22 януари, съобщава Euobserver.

Решението за следващия транш от спасителния заем ще бъде взето, след като финансовите министри от еврозоната оценят последните мерки, наложени от гръцките власти, посочва представител на Европейския съюз.

В понеделник гръцкият парламент подкрепи пакет от реформи в 1500 страници, изисквани от кредиторите на страната.

Пакетът включва разпоредби, с които да се направи организирането на стачките по-трудно, да се създаде агенция за финансови престъпления и да се стартира схема за електронни търгове на имоти, придобити от банките поради неизпълнение на длъжниците им. Пакетът съдържа и мерки за подпомагане на нови компании и регулиране на лицензирането на казината.

Реформите следват други законови и административни мерки, покриващи енергийния пазар, данъците и необслужваните заеми, приети от декември насам, за да се приключи т.нар. трети преглед на спасителната програма на ЕС.

Официалните представители на кредиторите обаче – Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския механизъм за стабилност – все още са в очакване на държавния доклад по промените преди уикенда.

„Към момента не можем да кажем, че всички предпоставки са били успешно завършени“, казва европейският представител, добавяйки, че има „страхотно желание да кажем, че почти всичко е свършено“.

Плащането, което е между 6 и 7 млрд. евро и което може да се случи през февруари, ще бъде използвано за изплащането на просрочени задължения и за създаването на паричен буфер за периода след края на спасителната програма. Плащането е в допълнение на сумата от 40,2 млрд. евро, която вече е изплатена от средата на 2015 г.

Гърция ще излезе от спасителната програма през август, като четвъртият и последен доклад ще бъде завършен през юни.

Макар че отношенията между гръцкото правителство и кредиторите явно се подобриха при последните прегледи, въпросът за това какво се случва след края на програмата все още е противоречив.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща „чисто“ излизане – без допълнителен мониторинг от кредиторите и нови условия – както и завръщане на финансовите пазари за национално финансиране.

Бившият председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум обаче наскоро омаловажи очакванията за подобна сделка.

Миналата година бяха договорени краткосрочни мерки за облекчаване на дълга на Гърция, но ЕС и МВФ ще трябва да договорят средносрочни и дългосрочни мерки в края на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още