IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отложи емитирането на държавни облигации заради глобалното разпродаване

Правото за продажбата на 7-годишния дълг бе официално обявено в понеделник

15:46 | 06.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция избра да не продължава напред процеса по емитирането на седемгодишни държавни облигации във вторник, заемайки по-внимателна позиция за бруталното разпродаване на фондовите пазари през последните дни, съобщава Ройтерс.

Правото за продажбата на дълга, който би трябвало да бъде с най-дългия матуритет от завръщането на страната на пазарите през миналата година, бе официално обявено в понеделник. Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan и Nomura, които получиха правото да бъдат първични дилъри, заявиха, че продажбата ще започне в близко бъдеще в зависимост от пазарните условия.

Макар че това е стандартна фраза при обявяването на подобни права, предположението беше, че процесът ще започне във вторник.

Това обикновено означава следващият ден, но предвид случващото се на фондовите пазари, сметнахме, че би било разумно да изчакаме установяването на известна стабилност“, казва водещ мениджър. „Гърция не прави сделки много често и иска да е сигурна, че тази ще сработи“.

Гърция, която трябва да излезе от третата си спасителна програма през август, иска да докаже, че може да стои на краката си и сегашният й опит за достъп до нови пари би бил най-смелият ѝ ход досега.

Това е правилното решение“, коментира банкер, необвързан със забавянето. „Ще могат да излязат утре, ще се справят добре и изпълнението няма да е твърде сложно“.

Световните фондови пазари потъват вече четвърти пореден ден днес, изтривайки 4 трлн. долара от рекордните стойности, до които бяха достигнали само преди осем дни.

Доходността по гръцките облигации с матуритет август 2022 г. се повиши до 2,97% във вторник сутринта спрямо 2,82% в предишната сесия.

[Гръцките облигации] те очевидно са един от инструментите с по-висок риск“, казва друг банкер.

Въпросът е дали виждаме фундаментална промяна на пазарите и как инвеститорите ще отговорят на това. Изглежда сякаш повечето не вярват, че това е апокалипсис, а по-скоро показва колко крехък е фондовият пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още