IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция през 2018 г. трябва да забрави за навиците си от 2008 г.

Само след няколко месеца ще стане ясно дали Атина успя да научи уроците от кризата, пише в коментар "Катимерини"

10:41 | 30.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 година Гърция трябва да излезе от спиралата на спасителните програми. На този етап участниците в процеса са съгласни, че страната не се нуждае от още споразумения, а Международният валутен фонд (МВФ) планира да има само консултативна роля в следващите месеци, пише "Катимерини".

Изданието посочва, че след август Гърция ще обърне нова страница - с или без предпазна кредитна линия или мониторинг.

Истинският въпрос днес е дали страната се е поучила от грешките си в годините на кризата. Научиха ли политиците и хората, че вината за проблемите е в тях, не на някой друг, коментира още вестника.

Европейските партньори също допуснаха грешки, защото не бяха подготвени за такава сериозна криза и спасяването на банките беше първият приоритет. Международният валутен фонд също призна своите грешки в Гърция.

Но преди всичко проблемът е гръцки - властите допуснаха дългът и дефицитите да излязат извън контрол, разходите за заплати и пенсии са били прекомерни, признава още "Катимерини".

Ако урокът е научен, то Гърция през 2018 година ще изглежда по различен начин от Гърция през 2008 година. Това е единственият начин страната да се изправи на крака, а икономиката да се развива устойчиво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още