IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се готви за нова мащабна реформа - разделяне на държавата и Църквата

С този ход премиерът Алексис Ципрас ще се заяви като прогресивен лидер на страната и ще опита да си осигури изборна победа през есента на 2019 г.

11:53 | 25.06.18 г. 4
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас планира нова мащабна реформа - разделяне на държавата и Църквата, пише гръцкото издание "Катимерини". Според плановете на правителството това ще стане при гласуването на планирани промени в Конституцията, които ще се разгледат през есента.

Такава промяна би предизвикала ожесточена съпротива, но според източници на "Катимерини" в управляващата Сириза смятат, че реакциите могат да бъдат "управляеми". От правителството успяха да заглушат мнението на Църквата по редица въпроси, включително за еднополовите бракове и за името на Македония.

Според анализатори с този ход Алексис Ципрас ще влезе в директен сблъсък с "Неа демократиа", чийто лидер Кириакос Мицотакис се е изказвал против разделянето на държава и църква в Гърция. Друга конфликтна тема между двете партии е и подписаното вече споразумение за промяната на името на Македония.

Двете политически партии ще премерят силата си на изборите за Европейския парламент през пролетта на 2019 година. Редовните парламентарни избори в Гърция са насрочени за есента на следващата година, но в южната ни съседка често се появяват слухове за възможни предсрочни избори.

На този етап проучванията показват, че Сириза изостава доста след "Неа демократиа" на фона на тежките компромиси, които страната направи пред своите кредитори при управлението на крайнолявата политическа формация.

Наблюдатели обясняват, че с разделянето на държавата и Църквата Ципрас ще се заяви като прогресивен лидер на страната и ще опита да привлече част от избирателите на центристите.

Източници на "Катимерини" посочват, че в "Неа демократиа" все още не са взели официално решение относно тези планове на Сириза. Засега в дясноцентристката партия смятат или въобще да отхвърлят диалога с управляващите, или да подкрепят само някои от предложенията за конституционни промени с надеждата, че идвайки на власт, ще успеят на свой ред да коригират Конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Останах втрещен, че още не са разделени. И какво, в кой век живеят тези хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 5 години
Ципрас си е ко^муне по душа е сигурно много се дразни от това, че требва да се съобразява с оядените гръцки попове, а те са наистина крезове, но в много отношения църквата в Гърция е по-силна от държавата и повечето гърци са убедени, че това требва да е точно така. Тоя път може да му преседне тоя залък на Сашко и да му изгори чергата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Срам е, че все още не са го направили. Въпреки че сега едва ли е най-подходящия момент да разединяват гърците по още една конфликтна тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
pioner
преди 5 години
Евала, един човек да има топки да премахне този цирей от Гръцката икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още