IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция стартира продажбата на Hellenic Petroleum

Компанията е лидер в енергийния сектор на Югоизточна Европа и е собственик на веригата бензиностанции "Еко" у нас

11:52 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият приватизационен фонд (HRADF) съобщи за началото на процедурата по продажба на мажоритарен дял от Hellenic Petroleum. В продажбата ще бъдат предложени не по-малко от 50,1% от капитала на петролната компания.

Компанията е лидер в енергийния сектор на Югоизточна Европа. Приватизацията ѝ е сред най-амбициозните стъпки на Атина по исканията на кредиторите за намаляване на държавното участие в енергетиката.

Hellenic Petroleum развива дейност не само в Гърция, но и в шест държави на Балканите, сред които и България - компанията е собственик на веригата бензиностанции "Еко". Акциите на компанията се търгуват на борсите в Атина и Лондон.

От публикуваните на сайта на HRADF документи по продажбата става ясно, че приватизаицята на компанията ще се извърши на два етапа. Не по-късно от 18 май 2018 година заинтересованите компании трябва да заявят своите намерения пред агенцията.

Селектираните кандидати ще бъдат поканени за участие в следващата фаза на процедурата.

Основният акционер в Hellenic Petroleum е Paneuropean Oil and Industrial Holdings с 45,47% от капитала на дружеството. Гръцкият приватизационен фонд е собственик на 35,48% от капитала, а останалите малко над 19% са в ръцете на гръцки институции и частни инвеститори.

В началото на април HRADF и Paneuropean Oil and Industrial Holdings се разбраха за продажбата на дялове от Hellenic Petroleum. Според условията на споразумението държавния фонд ще предложи 20% от дяловете си в петролната компания, а Paneuropean Oil, която е частна компания - 30,1%.

Hellenic Petroleum е апетитна не само с четирите си рафинерии (три в Гърция и една в Македония) и проекти за проучвания и добив на петрол, но и с дела си от 35% в газовата DEPA. През 2017 година приходите ѝ са в размер на 8 млрд. евро, а оперативната печалба - 834 млн. евро, показват финансовите отчети на петролния гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още