IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC отбеляза лек ръст на печалбата заради по-високите разходи

Банката планира инвестиции за 15-17 млрд. долара в области като технологии и в Китай

14:23 | 06.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата банка в Европа HSBC Holdings отбеляза малък ръст на печалбата преди данъците за полугодието, след като увеличаващите се разходи от инвестиции в новата стратегия за растеж и провизия за 765 млн. долара по продажба на обезпечени с ипотека ценни книжа в САЩ, са накърнили приходите, съобщава Ройтерс.

Банката, която се пренасочва към растеж след години на смаляване на глобалната си империя и преструктуриране на бизнеса си, обяви в понеделник печалба преди данъците от 10,7 млрд. долара през шестте месеца до края на юни, което представлява увеличение от 4,6% на годишна база.

Тъй като банката харчи все повече за екип обслужване и разширява дигиталните си възможности, разходите са нараснали с 6% до 17,5 млрд. долара.

„Предприемаме твърди стъпки, за да изпълним стратегията, която очертахме през юни. Инвестираме, за да спечелим нови клиенти, да увеличим пазарния си дял и да положим основите за устойчив растеж на печалбата и възвръщаемостта“, каза главният изпълнителен директор на HSBC Джон Флинт.

През юни той очерта тригодишен план за инвестиране на 15-17 млрд. долара в области като технологии и Китай.

Подразделенията за банкиране на дребно и управление на благосъстоянието и за търговско банкиране на HSBC са се представили по-силно през първото полугодие, каза Флинт, добавяйки, че продължават да вървят нагоре на фона на средата с положителни лихвени проценти.

Печалбата преди данъците за периода от Азия е скочила с 23% до 9,4 млрд. долара, което представлява 88% от общата печалба преди данъците на групата.

Банката все още не е отчела влияние върху своето представяне, или върху клиентите си от развиващото се търговско напрежение между САЩ и Китай, каза Флинт, макар че се опасява, че реципрочните мита може да засегнат доверието на инвеститорите.

Печалбата преди данъците на банката от 5,96 млрд. долара през тримесечието април-юни е над средната оценка за 5,79 млрд. долара на анализатори, анкетирани от Ройтерс. За полугодието печалбата възлиза на 10,712 млрд. долара.

Приходите за първото полугодие възлизат на 27,3 млрд. долара след увеличение от 4,2% на годишна база.

HSBC каза още, че е заделила 765 млн. долара за уреждането на граждански спор с Министерството на правосъдието на САЩ заради обвинения, че банката е продала неправомерно обезпечени с ипотеки ценни книжа по време на финансовата криза от 2007-8 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още