IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яйцата са поредната мишена във войната на Турция с инфлацията

Растящите цени на храните са ключов двигател на инфлацията в страната, достигнала почти 80%

21:49 | 05.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производителите на яйца в Турция се оказват на предна линия в задълбочаващо се противоречие за това кой е виновен за кризата с инфлацията в страната, докато правителството засилва натиска върху бизнеса да намалява цените, пише Bloomberg.

Откакто президентът Реджеп Ердоган за първи път възнегодува срещу предполагаемото извличане на печалба през септември, антитръстовият регулатор в Турция ускори разследванията и проверките на място на търговци на дребно и производители. Той вече наложи рекордни глоби на някои от най-големите вериги магазини в страната за предполагаемо договаряне на цените. Те отричат да са извършвали нередности и обжалват в съда.

В същото време Агенцията по конкуренция предупреждава, че очаква да обяви нов пакет от глоби, след като друго разследване установи, че големи търговци на дребно влизат в договорки с доставчиците си за повишаване на цените. Следващите в списъка? Яйцата.

Надзорният орган съобщи миналия месец, че проверява дали Турската асоциация на производителите на яйца и 29-те членуващи в нея компании са злоупотребили със събирани от тях пазарни данни, за да фиксират цени.

Растящите цени на храните са ключов двигател на инфлацията в Турция, която наближи 80% на годишна база през юни. Цените на храните и на безалкохолните напитки почти са се удвоили миналия месец спрямо година по-рано. Турция Турция

Производителите на яйца в Турция твърдят, че нямат избор, освен да повишат цените, тъй като двойният удар на ускоряващата се инфлация в цял свят и отслабващата лира оскъпява вноса.

Но докато цените на яйцата нараснаха значително миналата година, те намаляха с над 4% през юни спрямо предходния месец заради засилването на натиска върху производителите.

През 2019 г. Турция е произвела около 20 млрд. яйца, сочат данни на американското министерство на земеделието. Но повишаването на разходите за фураж доведе до стагнация на производството още преди нашествието на Русия в Украйна да подкопае пазарите на зърно.

„Проведохме множество срещи с инспекторите от министерствата преди и те потвърдиха, че повишенията на цените се основават на променящите се разходи за суровини“, коментира Ибрахим Афион, ръководител на Турската асоциация на производителите на яйца. „Производителите са подложени на натиск заради устни указания от държавни ръководители да намаляват цените в икономика, в която разходите растат бързо, но не смятаме, че правим нещо нередно“, допълва той.

Турското правителство подлага бизнеса на все по-голям натиск, откакто централната банка започна в последното тримесечие на миналата година кръг от разхлабване на паричната политика, която подкопа турската лира, доведе до изтичане на капитали от страната и стимулира инфлацията.

Ердоган, който възприема ортодоксалната гледна точка, че високите лихви задълбочават инфлацията, устоява на нарастващия натиск да повиши лихвите, като обвинява частния сектор за бързото повишаване на цените.

“Не всички повишения на цените могат да бъдат обяснени с разходи, търсене и колебанията на световните пазари на суровини“, смята Бирол Куле, ръководител на Агенцията по конкуренция в Турция. „Липсата на конкуренция в някои области засилва последиците от инфлацията, тя подлага на значителен натиск цените в Турция“, допълни той в интервю от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Кое е първо?а) яйцето б) кокошката с) инфлацията д) помощ от публиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още