IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се повишава над очакванията

Нагласите за потребителската инфлация обаче са на четиримесечно дъно

16:29 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото и бизнес доверието в еврозоната се повишава повече от очакваното през декември, а показателят за бизнес климата отчита рекордни стойности, подчертавайки силния икономически растеж в региона на единната валута, показват данни на Европейската комисия, цитирани от Ройтерс.

Показателят за икономическото доверие се повишава до 116 пункта през декември спрямо 114,6 през ноември, което е доста над очакванията за 114,8 пункта в анкета на Ройтерс. Това е най-високата стойност на показателя от октомври 2000 г., когато той е достигал 119 пункта. 

Отделно, индикаторът за бизнес климата достига 1,49 пункта, като това е най-високата му стойност от началото на измерванията през 1985 г. Настроенията в 19-те страни от еврозоната са подкрепени от повишаването на оптимизма във всички сектори – в промишлеността, услугите, търговията на дребно, строителството, както и в услугите.

Но позитивните настроения, макар и да повишиха очакванията за цените сред производителите, не успяват да стимулират по-високи очаквания за потребителската инфлация. А именно тя е ключът към приближаване до целта на Европейската централна банка за инфлация близо 2%. За сравнение, през изминалия месец индексът на потребителските цени се забави с ръст от 1,4% спрямо 1,5% през ноември.

Очакванията на потребителите за инфлацията за следващите 12 месеца са спаднали до четиримесечно дъно до 13,6 пункта през декември. Месец по-рано показателят беше на ниво от 16 пункта. Бавното повишаване на цените на фона на най-силния икономически растеж в еврозоната за последното десетилетие, може да накара Европейската централна банка да запази паричната си политика въпреки нарастващия натиск от страна на Германия и други по-богати страни в еврозоната.

Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. евро до септември следващата година. Централната банка обещава да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи. ЕЦБ ревизира прогнозата си за ръста на БВП на еврозоната до 2,3% през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още