IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швейцария стагнира през второто тримесечие

Вътрешното търсене вече не успява да компенсира спадащия износ заради колебливия растеж в еврозоната

10:32 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Швейцария стагнира през второто тримесечие

Икономиката на Швейцария загуби инерция през второто тримесечие. Вътрешното търсене вече не успява да компенсира спадащия износ заради колебливия растеж в еврозоната, пише Bloomberg.

За периода април-юни брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария остава без изменение спрямо първите три месеца на 2014 г., когато нарасна с 0,5%, сочат последните данни на Държавния секретариат по икономическите въпроси в Берн.

Тримесечните данни са най-слабите за последните две години и не оправдават медианните очаквания на 16-те анкетирани от Bloomberg икономисти. Те прогнозираха ръст от 0,5% на тримесечна база.

Заради 3-годишния контрол на Централната банка на Швейцария върху курса на франка (да не поскъпва под 1,20 за евро - бел. ред.) икономиката се представя по-добре от тази на еврозоната в девет от последните 12 тримесечия. На фона на конфликтите между Русия и Украйна и в Близкия изток, които допълнително възпират световния растеж, гуверньорът на Централната банка на Швейцария Томас Джордън потвърди значимостта на валутния праг за противодействие на икономическите рискове.

Вътрешното търсене, отчасти заради високата имиграция и разширяващите се търговски връзки с Азия, в миналото също помагаше на швейцарската икономика да компенсира анемичния растеж в еврозоната – най-голямата й експортна дестинация.

Нетната търговия оказва негативно влияние върху растежа през второто тримесечие, тъй като износът нараства с по-слабо темпо спрямо това на вноса. Същевременно потреблението на домакинствата и неправителствения сектор се увеличава само с 0,2% на тримесечна база. Инвестициите в строителния сектор се понижават с 0,7 на сто.

Към момента Централната банка на Швейцария предвижда годишен растеж от 2%. Следващото заседание на централните банкери е насрочено за 18 септември, когато финансовата институция ще публикува нови прогнози за растежа и инфлацията.

Същевременно миналата седмица търсенето на швейцарския франк се увеличи, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че може да стартира количествени улеснения. Геополитическите конфликти също по традиция стимулират търсенето на швейцарската валута като убежище.

Отделно за първото полугодие износът на Швейцария към Русия възлиза на 1,3 млрд. шв. франка (1,4 млрд. долара). Това е само 2,6% от износа на страната за еврозоната и по-малко от стойността на стоките и услугите, продавани на Обединените арабски емирства, Сингапур и Канада.

Като неутрална страна Швейцария се въздържа от налагането на преки санкции върху Русия, а местните компании не са засегнати директно от руското ембарго за внос на стоки от Европейския съюз.

Въпреки това швейцарските власти взеха мерки, за да предотвратят възползването от международните санкции, включително чрез забрана за банки да правят бизнес с определени физически лица, както и да се изнасят оръжия и стоки за петролната и газовата индустрии. Миналата седмица швейцарското правителство съобщи, че няма да насърчава износа към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още