IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания създаде план за борба с растящите престъпления от омраза

Те се увеличават с около 9% на година от 2014 г. насам, сочат данни на испанското вътрешно министерство

19:20 | 10.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испания ще създаде специализирани групи в рамките на министерството на вътрешните работи и полицейските сили за предотвратяване на престъпления от омраза и в подкрепа на жертви, съобщи правителството на фона на нарастващия обществен натиск за ограничаване на ръста на подобни нападения, предава Ройтерс.

Премиерът Педро Санчес председателства извънредна среща на министрите, лидери на общности и полицията, за да обсъдят как да се намалят престъпленията от омраза, които растат с около 9% на година от 2014 г. насам, съобщи вътрешното министерство.

Срещата беше свикана, след като мъж съобщи, че е бил нападнат миналата седмица в центъра на Мадрид от банда, която изрисувала хомофобска обида на задните му части.

Макар че по-късно мъжът оттегли показанията си, хомофобското насилие вече е в центъра на общественото внимание след убийството на здравния асистент Самуел Луис, който беше пребит до смърт през юли заради сексуалната му ориентация. Групи, защитаващи правата на ЛГБТ общността, планират да проведат протест в Мадрид в събота.

Докато атаките срещу ЛГБТ общността привличат най-голямо внимание в Испания, други видове дискриминационно насилие, особено срещу етнически роми, също нарастват.

„Трябва също да работим конкретно за справяне с престъпленията от омраза срещу циганите, които нараснаха с над 57% през 2020 г.“, заяви вътрешният министър Фернано Гранде-Марласка.

Комитетът се е съгласил да увеличи служителите на Националния отдел за борба с престъпленията от омраза и ще предостави повече данни за нов тригодишен план по-късно.

В сряда Гранде-Марласка заяви, че дискриминационното говорене в социалните мрежи и в обществената сфера, което вече се приема за нещо нормално, създава благодатна среда за нетолерантност.

Редица опозиционни политици призоваха за оставката на Гранде-Марласка заради неловката ситуация, създадена от оттегленото обвинение, като обвиниха правителството, че прибързва със заключенията въз основа на непроверени твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
А когато цигaнopите вършат престъпления от омраза срещу хора, това брои ли се? Или на тях им е позволено? Защото в Испания нз как е, но тук е масово явление !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още