IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански съдия отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

Въпреки оттеглянето на заповедта съдията заяви, че той и колегите му все още са изправени пред възможни обвинения за размирици и бунт

15:18 | 05.12.17 г.
<p>
	Карлес Пучдемон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: Архив Ройтерс

Испански съдия е оттеглил международната заповед за арест на бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и още четирима други министри от местното правителство, предава ВВС.

Те избягаха в Белгия преди месец, след като обявиха едностранно независимост след референдум, определен за неконституционен от централната власт в Испания.

Въпреки оттеглянето на заповедта съдията заяви, че те все още са изправени пред възможни обвинения за размирици и бунт. Бунтът се смята за едно от най-сериозните престъпления в Испания и може да донесе присъда от до 30 години.

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларено обяви решението във вторник, позовавайки се на желанието на бившия каталунски лидер да се върне в Испания преди предстоящите регионални избори.

Петимата каталунски лидери оспорваха екстрадицията обратно в Испания, заявявайки, че не може да им бъде гарантиран справедлив процес след завръщането.

Официалната предизборна кампания вече започна преди вота на 21 декември, наложен от испанските власти.

Говорейки чрез видео връзка от Белгия в понеделник вечер, Пучдемон заяви, че новият вот представлява избор между „държава и подчинение“.

„Те [избирателите] могат да избират между каталунски институции или мрачни субекти в Мадрид“, каза той.

Всички без един от 13-те лидери, уволнени от испанското правителство, се включват в новите избори.

В понеделник шест министри, задържани в затвор в близост до Мадрид, бяха освободени с гаранция. Двама други, включително бившият заместник-лидер на Каталуния, остава под стража.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още