IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските управляващи сили вече не крият взаимното си неодобрение

Според „Пет звезди“ коалиционният партньор „Лига“ и неговото ръководство не са "надежден събеседник"

11:24 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на &quot;Пет звезди&quot; Луиджи ди Майо, премиерът Джузепе Конте и лидерът на &quot;Лига&quot; Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо, премиерът Джузепе Конте и лидерът на "Лига" Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Неразбирателството между двете партии в управляваща коалиция в Италия вече не е само неофициално. Антисистемното движение „Пет звезди“ – водещият партньор в обединението, заяви, че крайнодясната „Лига“ и нейното ръководство „вече не са надежден събеседник“.

Мнението на партията, която от изборите през 2018 г. насам загуби голяма част от позициите си на водеща политическа сила, създава подходящите условия за разпадане на управляващата коалиция и пренареждане на силите в управлението на страната.

Решението на „Пет звезди“ да се дистанцира от партията на вицепремиера Матео Салвини бе обявено на фона на подготовката на политическите партии за предстоящо ново разбъркване на картите, като във вторник премиерът на страната Джузепе Конте се очаква да направи обръщение пред сената в Рим.

Ако Конте загуби евентуален вот на доверие или подаде оставка, то по всяка вероятност ще се стигне до нови избори. От „Пет звезди“ обещаха да подкрепят Конте в случай на нужда, въпреки че по всяка вероятност той не би успял да събере необходимата му подкрепа, за да остане на поста си.

„Движението ще бъде в камарата на Сената до Джузепе Конте на 20 август“, съобщиха в изявление от ръководството на „Пет звезди“.

Ако партията се отдели от „Лига“, тя би могла да влезе в съюз с Демократичната партия – което стана по-вероятно, след като в неделя бившият премиер и лидер на партията Романо Проди потвърди подобна възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още