IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия обяви най-малкия си брой нови случаи на Covid-19 от близо две седмици

Световната здравна организация прогнозира известна стабилизация в Европа

20:38 | 30.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опустелите улици на Рим.<em> Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Опустелите улици на Рим. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия обяви най-малкия си брой нови случаи на коронавирус от близо две седмици, а Световната здравна организация (СЗО) прогнозира известна стабилизация в Европа, след като най-засегната от Covid-19 държава в региона навлиза в четвъртата си седмица под блокада, пише Bloomberg.

През последните 24 часа новите случаи са достигнали 4050, спрямо 5217 ден по-рано, обявиха властите в понеделник в рамките на пресконференция, дадена в Рим. Това е най-малкото увеличение на броя от 17 март насам. В понеделник смъртните случаи се увеличиха с 812, спрямо 756 в неделя, с което общият им брой достигна 11591. Италия вече има общо 101 739 случая на коронавирус, което я нарежда на второ място по този показател в света след Съединените щати.

Майк Райън, ръководител на спешните случаи в здравеопазването в СЗО, заяви, че „нашата пламенна надежда“ е, че Италия и Испания достигат пика, а блокадите в Европа, които започнаха преди няколко седмици, ще започнат да дават плодове. Новите случаи отразяват излагането на вируса около две седмици по-рано, допълни той.

Райън предупреди, че страните трябва да увеличат усилията си да намират и изолират заразените, за да могат реално да се борят с кризата. „(Броят на случаите) няма да спадне сам. Нужно е страните да се фокусират върху това каква е стратегията“.

Италианските здравни власти следваха същата линия по време на пресконференцията си понеделник. И все пак рестрикциите върху икономическата активност за овладяване на коронавируса не могат да продължават прекалено дълго, коментира премиерът Джузепе Конте в интервю за испанския El Pais. След като кривата на новозаразените поеме надолу, Италия ще проучи мерките за облекчаване на рестрикциите, добави той.

Ръководителят на италианския институт за обществено здраве ISS, Силвио Брусаферо, коментира в интервю за La Repubblica, че очаква блокадата да бъде удължена до Великден. Той заяви, че макар да има окуражаващи знаци за забавянето на заразяванията, в момента е прекалено рано да се каже. За да се обяви за тенденция, е нужно да има понижения на бройката в рамките на няколко дни.

Случаите в Ломбардия, регионът около Милано, който е най-силно засегнат, записа 1154 нови случая в понеделник до 42 161 случая общо. Това е най-малкият ръст от 13 март насам. Смъртните случаи нараснаха с 458, което представлява повишение спрямо неделя, когато те бяха 416.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още