IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прие ревизирания бюджет за 2018 г., който я скара с ЕС

Текстът бе одобрен първо в Сената със 165 на 197 гласа и петима въздържали се, а след това бе приет в Камарата на депутатите с 331 на 191 гласа

22:45 | 11.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският парламент прие ревизирания бюджет за 2018 г., който включва и критикуваните от Европейската комисия бюджетни цели за 2019 г.

Текстът бе одобрен първо в Сената със 165 на 197 гласа и петима въздържали се, а след това бе приет в Камарата на депутатите с 331 на 191 гласа. 

Проектобюджетът бе коригиран миналата седмица и ще бъде представен в Брюксел в понеделник. Той вече залага дефицит от 2,4 процента за 2019 г. спрямо 0,8 процента при предишното лявоцентристко правителство. За 2020 г. е заложен дефицит от 2,1 процента, а за 2021 г. - 1,8 процент.

Този вот "полага основите за промяна в курса на италианската политика", заяви популисткото движение "5 звезди", което управлява Италия в коалиция с крайнодясната "Лига".

"Край на годините бюджетни икономии, които направиха италианците по-бедни и заетостта - по-несигурна и начало на фаза на разширяване с държавни и частни инвестиции, които ще съживят растежа", се казва в изявление на движението.

По-рано днес европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси разкритикува проектобюджета като "неподходящ да народа", а директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че Италия като член на еврозоната трябва "да спазва правилата на клуба" за бюджетната дисциплина.

"Не приемам идеята, че имаме от едната страна една бюрократична Комисия, а от другата - бюджета на народа. Един бюджет, който съществено увеличава дълга, не е подходящ за народа", заяви Московиси.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 0
takiteasy
преди 5 години
Когато дойде кризата, и всички са задлъжняли до козирката, само отличниците и мошениците могат да се сдобият с капитал и да реинвестират докато е евтино. Е ние ще сме от отличниците. Капиталите ще се засилят към нискорискови икономики, стабилни с нисък дълг, чини ми се. Ако нашите полит гамени имат разум би следвало да се възползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
deant
преди 5 години
сухи колкото бяхме в предната криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 2
takiteasy
преди 5 години
В задаващата се криза, българия ще остане доста суха точно поради тази причина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 2
gembirdkz
преди 5 години
Човек остава с впечатление че България спазва винаги всички правила за бюджетен дефицит пък никой неще да я вземе в еврозоната.Демек ние сме си хем изпълнителни,хем прецакани,хем бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още