Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Изкривената икономика на Ирландия

Според официалните данни ирландската икономика се е разраснала с 26,3% през 2015 г., но дали това наистина е така

Изкривената икономика на Ирландия

Снимка: архив Ройтерс

Всяка сутрин, когато директорът на пристанището в Дъблин погледне към дока, той вижда впечатляваща гледка – вятърни турбини в изчакване да бъдат транспортирани, стотици контейнери се товарят на десетки корабни, петролни танкери напускат водите на града. Всеки ден влакове заминават на запад, доставяйки нужните продукти за завода на Coca-Cola, разказва Financial Times.

Още по темата

Това е всичко, от което се нуждаем“, казва Иймън ОРайли. „Оттук минава всичко за местната икономика“.

Коментарът му хвърля светлина върху реалната икономика на Ирландия – и то много по-точна картина от противоречивия образ, който официалните данни за растежа предизвикват.

През миналия месец официалната статистическа служба съобщи, че брутният вътрешен продукт на Ирландия се е разширил с 26,3% през 2015 г. В номинално изражение икономическата активност на страната се е надула с 63 млрд. евро, или 32%, до малко над 250 млрд. евро – най-високата му стойност досега. Нетният износ е нараснал над два пъти, а капиталовият пазар се е увеличил с 300 млрд. евро, или 40%.

Както Доналд ОМахони, глобален стратег в Davy Stockbrokers, написа през миналата седмица, подобен растеж ще бъде „най-бързият, отчитан в ОИСР“, а според оценките му ще добави 0,4% към БВП на еврозоната. Нещо повече, той намалява съотношението на дълга спрямо БВП до под 79% от 105% през 2014 г.

Този внезапен растеж на „богатството“ на Ирландия обаче бе посрещнат със скептицизъм извън страната и с цинизъм у дома. Реакцията е оправдана, казват икономистите. Причината не е, че цифрата е неточна, а че е подвеждаща за икономика като тази на Ирландия, която е доминирана от непропорционален брой на големи мултинационални компании.

Проблемът при Ирландия е свързан основно с това как да се измерят три фактора, които според икономисти и анализатори водят до изкривяване на официалните данни за 2015 г.

Трите фактора са корпоративната дейност на американските технологични и фармацевтични компании, преместили централите си в Ирландия заради по-ниските данъци, секторът за глобален лизинг на въздухоплавателни средства, базиран в Лондон, но с малко заети служители, и „подизпълнителските услуги“, при които стоките се произвеждат извън страната и никога не достигат Ирландия, макар че регистрирани в нея заради счетоводството. Тези дейности рядко включват голяма икономическа активност в самата Ирландия, но са част от БВП, тъй като компаниите официално са ирландски.

Ирландската икономика наистина се разраства. Базовото вътрешно търсене се е разширило с 6% през миналата година, сочат данни на Националната агенция за управление на хазната, която управлява държавния дълг. Повече нови коли са купени в Ирландия през първите седем месеца на тази година отколкото през цялата 2015 г., заетостта е нараснала сериозно през последните години, а чуждестранните преки инвестиции и корпоративните данъчни плащания през миналата година задмина официалните очаквания с 2,3 млрд. евро.

Въпреки това тези положителни знаци не генерират усещане за щастие и благополучие сред обществото, което остава скептично настроено за дълбочината на възстановяването. Икономистите също все повече се чудят дали това преобразяване е устойчиво.

Изкривените данни за БВП със загатването, че всъщност никой не знае какво точно се случва, е едно от трите развития, които хвърлят сянка върху ирландската икономика. Другите са вотът на Великобритания за излизане от Европейския съюз и стрес тестовете на европейските банки, при които ирландските банки се представиха неочаквано зле. „Всички тези развития никак не помагат“, казва Конал МакКойл, главен икономист в Davys.

ОРайли вероятно вижда икономиката много по-ясно. Обемът, който минава през пристанището в Дъблин, се е увеличил с 17% през последните три години и с 8% през първото полугодие на 2016 г.

Активността в пристанището не е свързана с подизпълнителските услуги или лизинга на въздухоплавателни средства, като трафикът е доминиран от основни суровини като нефт и храна за животни. Според ОРайли 1,4% ръст на обема на пристанището отговоря на разширяване от 1% на ирландския БВП.

„Разрастваме се с 8%“, казва ОРайли. „Така че реалната икономика вероятно се разширява с около 6%“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Берлинското летище е финансово подсигурено само до февруари