IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как "Южен поток" се превръща в "Сръбски поток"

Сърбия има готовност да започне изграждането на инфраструктурата, предназначена за газопровода, но вече с новите реалности

18:00 | 30.01.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сърбия скоро ще започне строителството на "Сръбски поток", по който ще се пренася газ, идващ от територията на България, разказва сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Вечерние новости. Това ще става през интерконектор край Ниш.

По думите на Бърнабич това означава, че проектът "Южен поток" скоро ще бъде реализиран, но под името "Сръбски поток". В Сърбия беше сформирана проектна компания "Южен поток", която трябваше да реализира проекта на сръбска територия. Тя ще бъде приемименувана на "Сръбски поток".

Сръбският премиер потвърждава, че връзката между Ниш и Димитровград е вече планирана и скоро ще започне и строителството. Това е един от приоритетите за страната.

Като източник на природния газ, който ще бъде пренасян през новия газопровод, в Сърбия разглеждат няколко възможности - от "Турски поток", който ще влезе в Европа през газов хъб на територия на страна от ЕС, както и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

През лятото на 2017 г. директорът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов коментира пред журналисти, че се обсъжда изграждането на тръба между България и Сърбия с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра годишно. Целта на този проект е транзитът на газ от "Турски поток" в Европа.

Междувременно Русия все още не е заявила окончателно накъде ще поеме втората тръба от газопровода по дъното на Черно море. "Газпром" вече има разрешение от турските власти за нейното строителство, а предварителните заявки бяха, че тя ще стига до хъб на турско-гръцката граница. Москва на няколко пъти обясни, че се анализират всякакви варианти.

През миналата година българското правителство на няколко пъти демонстрира увереност, че газът ще минава през България и по-точно през одобрения от ЕК проект за газов хъб "Балкан".

Това означава, че страната ни не просто ще транзитира руския природен газ, а ще търгува с него, приемайки всички свързани с тази дейност рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Tи ползваш инфо директно по телефона от Пеевски или от Алексей Милер? Цялото строителство се финансираше от Газпром, умньо - отвори си интеренат и чети. И турски поток го построиха руснаците, не Турция, ясно ли ти е? За какви търгове намекваш - като тези, с които строим героични магистрали ли? Те знаеме от кого се печелят, така че ае улево с авторитетния апломб... Освен това забравяш да споменеш КАКВО щяхме да печелиме от транзита на тоя газ, който сега просто ще ни заобиколи... А да ти е ясно каква цена ще договаряш и с кого? М? С Турция, братан, не с Газпром.И когато Ердоаня ти лепне цена 3 пъти тая, която плащаш сега ще питаш къде се топлят бездомните....Не правилата на ЕС, а геополитиката на тримата мръс.ни евреи, които дойдоха да заповядат на банкянския блюдолизе.ц да спре строежа - щот така щяха да фалират бензиноколонката...Всъщност и духнаха на шланга....Ае скрий се, платен ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
troika
преди 6 години
Към тези по-долу, които съжаляват за Южния поток: забравихте ли или не знаете, че щеше да се строи с български пари от фирмите на Пеевски? Колко щеше да нарастне стойността? И не беше по правилата на ЕС. Аз съм за такъв поток, но не по този начин, а с търг за строителството. И да го финансира Газпром или някой друг, не България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
На тва от далечни времена в България му викат "Хитрата сврака - с двата крака". Държава, в която управлява един пожарникар с IQ колкото на мушкато / с изброените от теб качествени изключителности / и в която 2-*** смарангясани краварски сенатора могат да изкомандват прекратяването на енергийни / и всякакви други / проекти, си заслужава всеобщо презрение. Комай точно това и получаваме, зер арт-инсталации с турски тоалетни не са върху територията дори на Буркина Фасо..И да - след Турция потокът найвероятно ще тръгне през Гръция и Македонско към Сърбия, а ние ще пееме Land of the Freе - голи, гладни и на студено:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Както и да му казват, първо ще мине през Турция - за това можете да благодарите на най-успешния български политик и онези, които гласуваха за него! Той притежава всичко, което направи Тодор Живков доживотен главатар на населеното място "България" - гьон сурат, твърда глава и мек гръбнак... :lol: Само не е толкова хитър като Т. Ж... :lol:Иначе, и Гръцки и Сръбски да стане след Турция потокът, на нас ни е се тва - нали мразиме руснаците и руския газ... Ние ше чекаме от САЩ, от Гърция, от Израел, от Катар, от Грузия, от Азербайедикойси, от Полша, от Румъния, от Македония, даже от Сърбия, от Хан Аспарух, от Хан Омуртаг, от Хан Пресиан, от Цар Симеон, от Цар Киро... Дет вика министър Нушка - ше ги разглеждаме като перспективни... хем внимателно... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
Grosss
преди 6 години
Много е вероятно самите украинци като видят кое на къде е накрая да изгоняткаубоите и се прегърнат с братята си руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Grosss
преди 6 години
Както и да му казват накрая пак ще мине през България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Сърбите да не бързат да строят по Ниш-Димитровград , ами да предвидят нещо и по линията Скопие-Прищина , щото ако от америка изкомандят , южният ветар мое да мине през Гърция / за по направо / ... ако мине де ... с американски шистак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още