IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска да изгради газов хъб, но знаем ли какво предизвикателство е това?

Инфраструктура, газови потоци и волята цените да се формират без регулации са сред основните изисквания за газоразпределителните центрове

15:48 | 29.12.17 г. 3
<p>
	Част от съоръженията на един от най-големите хъбове в Европа - австрийския &quot;Баумгартен&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Част от съоръженията на един от най-големите хъбове в Европа - австрийския "Баумгартен". Снимка: Архив Ройтерс

България не крие амбициите си да изгради хъб, с който да търгува с газ, идващ от различни източници. Газоразпределителният център "Балкан" се приема благосклонно от Европейската комисия (по думите на премиера Бойко Борисов схемата с потоците на газ за хъба стои в кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер) и плановете на управляващите са големи, но знаем ли какво точно е газовият хъб?

Развитието на подобни центрове и определянето на цените им е трудна задача и отнема време, разяснява Ройтерс в свой материал.

Газоразпределителният център е съоръжение от газовата инфраструктура, което работи едновременно и като газопровод, и като терминал за втечнен газ. А цената на газа от него се определя по различни модели - използват се и деривати и други финансови инструменти.

Едно от най-важните неща за създаването на това съоръжение, разбира се, са достатъчно финансови средства, газови потоци - местен добив, газопроводи, втечнен газ, при възможност от различни производители и източници. Така ще има конкурентни цени за потребителите и клиентите на хъба.

Газовите хъбове изискват още изградена инфраструктура и хранилища, които да осигурят покриването на пикови моменти в търговията.

И не на последно място - политическата воля да се остави формирането на цената на газа без никакви регулации. Регулация трябва да има - по отношение на допуснатите играчи - местни или чуждестранни, които да могат да търгуват през хъба, но не и по отношение на цените.

Участниците на този пазар очакват да могат да имат доверие на местните власти, че няма да пипат цените, дори и когато те засягат местните интереси.

Ако пренесем картинката, очертана от Ройтерс, в България, се виждат и някои слабости на идеята.

На първо място България има газови потоци от различни източници, но само на хартия. До няколко години страната ни вероятно ще може да разчита на газ от Каспийския регион през Трансадриатическия газопровод (ТАР), който още е в строеж, вероятно и от "Турски поток", който също се строи, а и Москва още не е казала ясно откъде ще минат тръбите по пътя си към Европа.

Плановете за терминал за втечнен газ в Александруполис, от където също може да получим газ, също все още са в много начален етап. Резултати от местните сондажи в Черно море няма.

От друга страна България има добре развита газопреносна мрежа - една от най-добрите в региона, защото сега транзитираме руския газ за региона, но само едно хранилище, при това с малък капацитет (малко над 500 млн. куб. метра). За сравнение, хранилищата на Украйна, която днес е една от основните транзитни страни на газ от Русия към Европа, са с капацитет от 31 млрд. куб. метра. 

Хранилищата са важна част от инфраструктурата на хъба и аварията отпреди седмици в Баумгартен го показа.

Що се отнася до политическата воля, да не се бъркаме при формиране на цените, дори и те да са в ущърб на местните интереси, е трудно да го коментираме дори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Това ли ще е оправданието за провала на БОЙКОВИЯ ХЪБ?!Нещо като в бяснята за "киселото" грозде и лисицата която не може да го стигне.Политиката на БОРИСОВ касаеща енергоносителите е пълна КАТАСТРОФА!Скоро ще берем плодовете й. Едва ли посочените в статията ИЗМИШЛЬОТИНИ, ще са оправдание за едни решения които са взети ЕДНОЛИЧНО, при които отговорността е и ПЕРСОНАЛНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Аааа...има развитие в Инвесторовата журналистика ...миналата година бехте готови и от луната газ да докарате , само и само да се оттървем от Путиновото влияние ! : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още