IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канцлерът вече не е гарант за сделки

И Доналд Тръмп напоследък не успява да убеди, че е майстор на пазаренето – сърцевината на дипломацията

12:33 | 01.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел по време на срещата на върха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел по време на срещата на върха. Снимка: Ройтерс

Политическите сделки често се приписват на Доналд Тръмп като любим негов метод за преговори. Неотдавна неговият зет и главен съветник Джаред Къшнър заговори и за себе си като за бъдещ посредник и майстор на сделките, защото иска да сложи край на 70-годишния тлеещ конфликт между Израел и Палестина с инвестиционен проект от 50 млрд. долара. Всичко това обаче заплашва да се превърне в продължение на болните амбиции на Тръмп: за първото представяне на идеята в Бахрейн палестинците дори не се появиха.

Сега Тръмп възлага надеждите на друга сделка: американският президент иска да се върне в преговорите за ядрената програма със севернокорейския владетел Ким Чен Ун. Тръмп спонтанно се срещна с Ким през уикенда - и стана първият президент на САЩ, който пресече границата със Северна Корея. Повече символизъм едва ли е възможен, но наистина ли той ще насърчи сделката?

Политиката обаче представлява доста повече от сбора от повече или по-малко умни сделки, тя е по-сложна и непредсказуема и всичко това видяхме в Брюксел вчера. Самият германски канцлер Ангела Меркел смяташе, че се е върнала с добра сделка от срещата на върха на Г-20 в Осака. Тя е била готова да пожертва своя човек от групата на ЕНП и водещия кандидат за Европейския парламент Манфред Вебер като претендент за поста председател на Европейската комисия, защото твърде много държавни и правителствени ръководители, особено Еманюел Макрон, не го искат.

Вместо това социалдемократът Франс Тимерманс трябваше да оглави комисията, а Вебер да стане председател на Европейския парламент. Но Меркел и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, които представиха предложението, не го бяха обсъдили с ЕНП. Някои от неговите представители се считат за „евтино продадени“, тъй като ЕНП излезе от европейските избори като най-силната фракция. А това значи, според противниците на тази сделка, че ЕНП има право да заема най-мощната позиция. Преговорите се провеждаха цяла нощ, а председателят на Съвета Туск имаше множество разговори един след един до сутринта. Конфесионална процедура се нарича този метод.

Трудностите по споразумението в Брюксел показват, че Ангела Меркел губи блясъка си и на европейско равнище, не само в Германия. Досега тя бе почти сигурна, че нейните предложения поне се чуват и в много случаи се изпълняват без големи затруднения. Особено в лицето на вишеградските държави - Полша, Чехия, Словакия и Унгария - сега тя е изправена пред тежки и често безкомпромисни опоненти. А ЕНП, както показа тази нощ, не следва автоматично нейната дума. Едно е ясно: канцлерът вече не е гарант за сделки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Проблемът е, че при наличната неправилност "Европейската централна банка работи по грешен начин" Меркел е със съдба на жертва. Тя е в ситуация, при която колкото по-добре работи да се постигне икономически растеж, толкова е по-голям нейния провал.Източникът за зараждащата се криза в Европейския съюз е неправилността "Европейската централна банка работи по грешен начин". Другото са съпътстващи последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
До Иван Митев: освен финанси, има много други области в живота и държавното управление, на които Меркел все по-малко отговаря и лъсва в цялата си светлина. И най-напред - МОРАЛ. Да си отива, макар че всеки трябва да отговаря за делата си. Тя постави началото на кризата в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Германският канцлер Ангела Меркел пренебрегва, че Европейската централна банка работи по грешен начин и подсигурява нейния провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още